Recept na klasické kvašáky, které si můžeme vychutnat při různých příležitostech.
13.5 dkg | sůl |
3 l | voda |
3 kg | okurka |
podle chuti | |
---|---|
kopr | |
vinný list | |
křenový list |
Do pětilitrového kameninového hrnce si nachystáme asi 3 kg větších okurek, převaříme 3 l vody, přidáme 13,5 dkg soli a necháme projít varem. Na dno hrnce dáme krajíček chleba v plátýnku. Je to pro rychlejší kvašení, ale není to nutné. Okurky propícháme vidličkou a klademe do hrnce. Prokládáme koprem, vinným listem a křenovým listem. Po naplnění zalijeme nálevem, může být i teplý. Hrnec zatížíme, aby okurky byly potopené v nálevu. Asi po 10 dnech můžeme kvašáky koštovat. Kvašáky jsou nejlepší k čerstvému chlebu se sádlem.
Zavařování zeleniny: Recepty a triky, které musíte znát!
Zeleninu, která se nám na našich zahrádkách urodí, můžeme zpracovat různými způsoby a uchovat si ji tak na období zimy. Samozřejmě ji můžeme rychlejším způsobem jednoduše zamrazit, ale pokud máme rádi pikantnější doplněk k pečeným masům, karbanátkům nebo jen k toastům, doporučuji zeleninu sterilovat, a to v podobě míchaných salátů nebo čalamád.
Okurka - dopřejte si ji pro krásu i zdraví
Tato kaloricky velmi chudá zelenina je skutečným plodem krásy. Do našich skleníků přicestovaly okurky z Indie. Její blahodárné účinky jsou známé již od středověku.
autor igorhrotík
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena