Krémovou polévku s kaštany, smetanou a bylinkami servírujeme s glazovanou barevnou mrkví. Tento vegetariánský recept je vhodný i pro slavnostní příležitosti.
100-150 g | máslo |
1 ks | cibule |
80-100 ml | vermut |
1 ks | bobkový list |
400-500 ml | zeleninový vývar |
2 lžíce | třtinový cukr |
4 snítky | čerstvý tymián |
400-500 g | jedlé kaštany |
300-350 ml | smetana na vaření |
200 g | trojbarevná mrkev |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
citronová šťáva | |
mletý černý pepř |
Kaštany nařízneme a povaříme asi 15 minut v osolené vodě. Ještě teplé kaštany oloupeme, asi 4 - 5 kusů odložíme stranou. Větší oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Očištěnou mrkev (oranžovou, žlutou a fialovou) nakrájíme na kostičky. Na másle zpěníme cibuli, přidáme bobkový list a tymián a orestujeme. Pak vmícháme kaštany, vše zvolna opékáme asi 5 minut a podlijeme vermutem (50 ml). Jakmile se alkohol odpaří, zalijeme kaštany vývarem a necháme zvolna asi 15 minut probublávat. Nakonec přilijeme smetanu a vaříme ještě dalších 25 minut. Poté z polévky odstraníme bylinky, vše rozmixujeme dohladka. Krémovou kaštanovou polévku podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Mezím na másle podusíme osolené kostičky mrkve a zbylé kaštany. Mrkev nesmí být rozvařená, ale podušená jen na skus. Podušenou mrkev a kaštany podlijeme vermutem, zakapeme citronovou šťávou, posypeme cukrem a za stálého míchání necháme vše zkaramelizovat. Krémovou kaštanovou polévku se smetanou rozdělíme na porce, na talíři ozdobíme glazovanou mrkví, kaštany a ihned podáváme.
Svatomartinská husa: Jak ji péct, aby byl výsledek perfektní?
Je to skoro k neuvěření, ale svatý Martin už bude na svém bílém koni co nevidět na cestě, tudíž přichází čas zalistovat kuchařkami a připravit se na každoroční svatomartinskou hostinu. Svatomartinská pečená husa symbolicky zahajuje odpočet do Vánoc, mnohá hospodyňka tak už teď přemýšlí, jak na to, aby ta letošní sváteční pečínka byla ještě o něco lepší než ta loňská.
Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech
Také se těšíte na vůni pečených kaštanů, která se line ze stánků v předvánočním čase? A co takhle si z jedlých kaštanů připravit pyré, omáčku či dezert pěkně v teple domova?
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena