Kohouta zbavíme nečistot a chloupků, omyjeme, osušíme a naporcujeme. Jednotlivé části dáme do velkého hrnce, zalijeme dostatečným množstvím studené vody, později už vývar nedoléváme, aby byl vývar silný. Osolíme a pomalu přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou a vaříme sotva znatelným čeřením, dokud maso nezměkne, což trvá 5 - 6 hodin v závislosti na věku kohouta. Průběžně pomocí malého sítka sbíráme pěnu, aby byl vývar čirý. Přihodíme bobkový list, nové koření, celý jalovec a celý černý pepř.
Mezitím si očistíme veškerou zeleninu (mrkev, petrželový kořen, menší celer, kedluben a pórek) a nakrájíme ji na hrubší kusy. Na cibuli odřežeme oba konce a ponecháme spodní slupku. Česnek očistíme, stejně tak kapustu. Zelenou papriku zbavíme středu se semínky a omyjeme, stejně tak štiplavou sušenou papriku a rajče s petrželovou a celerovou natí. Část petrželové natě nasekáme nadrobno.
Asi 1 hodinu před koncem vaření přidáme veškerou připravenou zeleninu a natě, pozvolna polévku dovaříme. Do mísy vybereme kohoutí maso, obereme od kosti, stehna a prsa ponecháme v celku na jiný pokrm. Z vývaru vybereme zeleninu a pokrájíme ji na kolečka a malé kousky. Kohoutí vývar necháme chvíli odstát, potom ho scedíme přes husté síto do jiného hrnce, část vývaru odebereme do menšího hrnce a na mírném plameni v něm necháme uvařit krupicové halušky. Halušky vaříme 10 - 12 minut pod pokličkou tzv. čeřením.
Krupicové halušky připravíme tak, že v misce rozšleháme rozpuštěné husí sádlo s vejcem a přisypeme dětskou krupici, přidáme na hrot nože sody bikarbony a zpracujeme na tvárné těsto, které necháme asi 15 minut nabobtnat. Potom lžičkou namočenou v horkém vývaru vykrajujeme halušky, ty vkládáme do vývaru a vaříme výše uvedeným způsobem.
Do talířů rozdělíme malé kousky kohoutího masu, nakrájenou zeleninu a krupicové halušky, zalijeme horkým vývarem, posypeme nasekanou čerstvou petrželovou natí a ihned servírujeme. Kohoutí polévka s krupicovými haluškami je opravdu výborná a léčivá.