Recept na kynutý koláč s rebarborou a máslovou drobenkou. Tento moučník výborně chutná ke kávě nebo čaji.
1000 g | rebarbora |
těsto | |
---|---|
70 g | cukr |
1 špetka | sůl |
2 ks | žloutek |
250 ml | mléko |
20 g | kvasnice |
0.5 lžičky | citronová kůra |
500 g | polohrubá mouka |
100 g | přepuštěné máslo |
drobenka | |
130 g | cukr |
100 g | máslo |
150 g | polohrubá mouka |
na potření | |
1 ks | vejce |
podle potřeby | |
máslo na vymazání formy | |
polohrubá mouka na vysypání |
Nejdříve si připravíme kvásek. V misce třeme kvasnice se lžičkou cukru, dokud se kvasnice nerozpustí. Pak je promícháme asi s 50 ml vlahého mléka a 1 lžící mouky. Kvásek zakryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě vzkypět. Zbývající mouku prosejeme se solí do mísy, přidáme strouhanou citronovou kůru, cukr, žloutky, zbylé vlahé mléko, kvásek a přepuštěné máslo. Ze všech surovin řádně vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 30 minut kynout. Mezitím oloupeme omytou rebarboru, kterou nakrájíme na drobné špalíčky. V míse spojíme rukama změklé máslo s cukrem a moukou na drobenku, kterou uchováme v chladu. Na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou rozprostřeme po celé ploše kynuté těsto, okraje zvýšíme a potřeme rozšlehaným vejcem. Střed těsta hustě poklademe rebarborou a posypeme drobenkou. Kynutý rebarborový koláč pečeme v předehřáté troubě při 175 °C přibližně 30 - 35 minut. Klasický rebarborový koláč z kynutého těsta necháme vychladnout, nakrájíme na porce a podáváme ke kávě nebo čaji.
Veganský rebarborový koláč se sněhem krok za krokem
Recept na vynikající veganský rebarborový koláč s nádechem pomerančů a sněhovou čepicí. Naučíme vás ho krok za krokem.
Drobenkový koláč s jahodami a rebarborou krok za krokem
Rebarbora a jahody si spolu skvěle rozumí. V tomto čistě rostlinném receptu si je připravíme v podobě drobenkového koláče s vanilkovou náplní.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena