Tradiční recept na jedinečné domácí jitrnice. Na přípravu je pokrm velmi náročný, počítejte minimálně 3,5 - 4 hodin, ale jednou za rok to stojí za to.
1 palička | česnek |
1.5 l | vývar |
1 lžíce | majoránka |
10 ks | rohlík |
1 lžíce | čerstvě mletý černý pepř |
1 ks | vepřové srdce |
2 ks | nožičky |
1.8 kg | plíce |
3 kg | maso z hlavy, laloku a odřezky masa |
0.5 kg | syrová vepřová játra |
podle chuti | |
---|---|
13 dkg | sůl |
Stejnoměrně uvaříme vepřový lalok, nožičky, hlavu, odřezky masa, srdce a plíce. Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme vývarem a zatížíme je nějakým hrncem nebo miskou. Po nasáknutí je trochu v rukách vyždímáme. Střeva obrátíme naruby, očistíme, dobře opereme a pověšené necháme osušit. Česnek oloupeme a prolisujeme. Asi 3 kg uvařeného masa z hlavy, laloku, srdce a odřezků masa jemně nasekáme nebo hrubě umeleme s destičkou s velkými očky. Syrová játra a uvařené plíce, obrané nožičky pomeleme jemně a vše smícháme. Přidáme namočené vyždímané rohlíky, sůl, prolisovaný česnek, promnutou majoránku a čerstvě namletý pepř. Mícháme a přiléváme vývar, použijeme asi 1 - 1,5 l, aby směs nebyla příliš řídká. Připravenou směsí plníme střívka a asi po 15 cm špejlujeme. Můžeme plnit i tenký tlačenkový rukáv. Kdo na to není, může si část směsi na jitrnice upéct v troubě a zbytek zmrazit. V Krnově vaříme jitrnice jen 15 minut při 85 °C. Jitrničky od Miloše můžeme podle chuti ihned podávat k jídlu nebo nechat vychladnout. Jitrnice můžeme také opékat v troubě či grilovat nebo zamrazit na později. Jitrnice jsou skvělé na mnoho způsobů.
Masopustní hodování: Zabijačkový guláš, tlačenka a výborné sádlo jako za starých časů
Sváteční masopustní období je plné dobrot a my se dnes zaměříme na pokrmy, které k masopustu a zabijačkám právem patří. Vybrali jsme pro vás prověřené recepty na masopustní guláš, vepřovou roládu, bůčkovou tlačenku a třeba i výtečnou huspeninu. Nechybí ani recept na správně vyškvařené sádlo.
Správný výběr masa, dlouhé smažení cibule a voňavá paprika. Snad u žádného jiného pokrmu se nedá tolik experimentovat jako právě u guláše. Odvaha kombinovat se vyplatí, kromě masa a papriky můžeme přidat řadu dalších surovin.
autor veraricna
Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021 O nás |Všechny služby |Volná místa |Reklama |Servis firmám
Všeobecné podmínky |Cookies |Ochrana osobních údajů |Zpracování osobních údajů |Odstranění osobních údajůJakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků je bez souhlasu Economia, a. s. zapovězeno.