2 stroužky | česnek | |
1 l | vývar | |
2 ks | vejce | |
4 lžíce | máslo | |
1 ks | pórek | |
2 lžíce | hladká mouka | |
3 ks | jarní cibulka | |
200 g | zelený hrášek | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
tymián | ||
mletý černý pepř | ||
na ozdobu | ||
čerstvá pažitka |
Pórek očistíme, zbavíme zdřevnatělých částí a nakrájíme na velmi tenké nudličky. Bílou část jarní cibulky nasekáme najemno a oloupaný stroužek česneku nakrájíme na jemné plátky. Hrášek podusíme na jedné lžíci másla se solí a pepřem doměkka. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na plátky. V hrnci na 3 lžících másla osmahneme cibulku s česnekem a 2/3 nakrájeného pórku. Pak přidáme mouku, ještě asi 3 minuty opékáme a za stálého míchání zalijeme vývarem. Vše přivedeme k varu, přidáme sůl, pepř a tymián a zvolna vaříme asi 15 minut. Poté ponorným mixerem polévku rozmělníme dohladka, opět přivedeme k varu a přidáme zbývající pórek a připravený hrášek. Polévku ještě asi 5 minut povaříme a podle potřeby dochutíme. Jarní pórkovou polévku s hráškem rozdělíme na porce, ozdobíme plátky vařených vajec, posypeme pažitkou a ihned podáváme.
Aromatický libeček nejen do polévky: Zpestří chuť pokrmů a pročistí tělo
Jako malá holka jsem tuto bylinku nesnášela. Byl to pouhý dětský rozmar, ale kdo vaří s libečkem, ví, že má velmi výrazné aroma. Dnes už libeček běžně využívám při vaření sama a vždy se usměji při vzpomínce na dětství. Avšak libeček má spoustu využití, nejen v polévkách.
Recept na hráškový krém krok za krokem
Recept z čerstvého zeleného hrášku na velmi rychlou a jednoduchou polévku, kterou si můžeme připravit se smetanou i bez. Podle fotoreceptu ji zvládne úplně každý.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena