Snadný recept na jemnou polévku z pórku s hráškem a vejcem, která výborně chutná a také zasytí.
2 stroužky | česnek |
1 l | vývar |
2 ks | vejce |
4 lžíce | máslo |
1 ks | pórek |
2 lžíce | hladká mouka |
3 ks | jarní cibulka |
200 g | zelený hrášek |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
tymián | |
mletý černý pepř | |
na ozdobu | |
čerstvá pažitka |
Pórek očistíme, zbavíme zdřevnatělých částí a nakrájíme na velmi tenké nudličky. Bílou část jarní cibulky nasekáme najemno a oloupaný stroužek česneku nakrájíme na jemné plátky. Hrášek podusíme na jedné lžíci másla se solí a pepřem doměkka. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na plátky. V hrnci na 3 lžících másla osmahneme cibulku s česnekem a 2/3 nakrájeného pórku. Pak přidáme mouku, ještě asi 3 minuty opékáme a za stálého míchání zalijeme vývarem. Vše přivedeme k varu, přidáme sůl, pepř a tymián a zvolna vaříme asi 15 minut. Poté ponorným mixerem polévku rozmělníme dohladka, opět přivedeme k varu a přidáme zbývající pórek a připravený hrášek. Polévku ještě asi 5 minut povaříme a podle potřeby dochutíme. Jarní pórkovou polévku s hráškem rozdělíme na porce, ozdobíme plátky vařených vajec, posypeme pažitkou a ihned podáváme.
Aromatický libeček nejen do polévky: Zpestří chuť pokrmů a pročistí tělo
Jako malá holka jsem tuto bylinku nesnášela. Byl to pouhý dětský rozmar, ale kdo vaří s libečkem, ví, že má velmi výrazné aroma. Dnes už libeček běžně využívám při vaření sama a vždy se usměji při vzpomínce na dětství. Avšak libeček má spoustu využití, nejen v polévkách.
Recept na hráškový krém krok za krokem
Recept z čerstvého zeleného hrášku na velmi rychlou a jednoduchou polévku, kterou si můžeme připravit se smetanou i bez. Podle fotoreceptu ji zvládne úplně každý.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena