Recept na sytou hrachovou polévku vařenou s uzenou krkovicí.
3 stroužky | česnek |
3 lžíce | máslo |
1 ks | cibule |
1 ks | mrkev |
0.5 ks | petržel |
2-3 ks | bobkový list |
200 g | hrášek mražený |
5 kuliček | celý černý pepř |
1 ks | stonek řapíkatého celeru |
600 g | uzená krkovice |
300 g | sušený zelený hrách |
podle chuti | |
---|---|
sůl |
Hrách namočíme přes noc do vody. Cibuli, česnek, mrkev a petržel oloupeme. Řapíkatý celer nakrájíme na kousky. Uzenou krkovici očistíme a vložíme asi do 2 litrů studené vody. Přidáme namočený hrách, cibuli, stroužky česneku, celer, mrkev, petržel a bobkové listy. Zvolna vaříme asi 1 a půl hodiny, dokud maso nezměkne. Pak z polévky vyjmeme měkkou krkovici, kterou nakrájíme na drobné kousky. Z vývaru odstraníme vylouhované bobkové listy a přisypeme mražený hrášek. Vše ještě 5 minut povaříme, podle potřeby osolíme a ochutíme čerstvě mletým pepřem. Polévku rozmixujeme dohladka, prohřejeme a zjemníme máslem. Nakrájené maso rozdělíme na talíře, přelijeme krémovou hrachovo-uzenou polévkou a podáváme s pečivem.
Nakládání a solení masa před vyuzením
Na procházkách vás už možná leckde pošimrala v nose nezaměnitelná vůně. Jak by ne, podzim je tu, a tak konečně nastal čas roztopit udírnu. Vždyť není nad voňavé uzené, zvlášť po náročné podzimní údržbě zahrady. Uzení patří k nejstarším způsobům konzervace masa, provádí se teplým nebo studeným kouřem. Po této tepelné úpravě a zároveň efektivní konzervaci, kdy je maso trvanlivější, získává specifickou a nezaměnitelnou chuť, barvu i vůni.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena