Vyzkoušejte recept na sekanou z hovězího mletého masa s chutí tymiánu, pečenou na kořenové zelenině, ze které připravíme smetanovou omáčku. Pokrm podáváme jako hlavní chod.
60 g | slanina |
0.3 ks | cibule |
30 g | mrkev |
3 špetky | sušený tymián |
500 g | hovězí mleté maso |
50 ml | slunečnicový olej |
1 lžíce | solamyl |
omáčka | |
---|---|
1 ks | cibule |
80 g | celer |
60 g | mrkev |
30 g | kořenová petržel |
1 ks | bobkový list |
3 kuličky | nové koření |
6 kuliček | celý černý pepř |
2 lžíce | máslo |
2 lžíce | hladká mouka |
500 ml | voda nebo vývar |
180 ml | smetana ke šlehání |
podle chuti | |
sůl | |
mletý černý pepř |
Nejdříve si připravíme masovou směs. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, které necháme na pánvičce rozškvařit. Jakmile slanina pustí tuk, přidáme jemně nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět. Potom vmícháme drcený tymián a 2 lžíce nahrubo nastrouhané mrkve. Vše krátce ze všech stran orestujeme a necháme vychladnout. Mleté hovězí maso vložíme do mísy, přidáme 50 ml slunečnicového oleje, 1 plnou lžíci solamylu a vychladlý obsah celé pánvičky se slaninovou směsí. Vše osolíme, opepříme a důkladně propracujeme v celistvou hmotu, kterou odložíme asi na 20 minut do chladu.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubší kolečka. Očištěnou kořenovou zeleninu, celer, mrkev a petržel nakrájíme na větší kousky.
Z odležené mleté masové směsi vypracujeme šišku, kterou přendáme do pekáčku, obložíme cibulí a kořenovou zeleninou, přidáme bobkový list, nové koření a celý černý pepř, a vše podlijeme malým množstvím vývaru. Sekanou pečeme při teplotě 180 °C (za občasného přelévání vlastní štávou a podle potřeby podlévání vývarem) přibližně 1 hodinu. Upečenou sekanou vyjmeme z pekáčku a uchováme na teple.
Připravíme si omáčku. Pekáček přendáme na plotýnku, přidáme máslo a výpek se zeleninou za stálého míchání opékáme, dokud se tekutina neodpaří až na tuk. Vše zaprášíme hladkou moukou, necháme asi 2 minuty zasmahnout a podlijeme vývarem. Směs důkladně rozmícháme, asi 15 minut povaříme a potom přes síto slijeme do kastrůlku a zeleninu propasírujeme. Omáčku zjemníme smetanou ke šlehání a podle potřeby dochutíme. Vše prohřejeme, ale již nevaříme.
Upečenou hovězí sekanou nakrájíme na plátky, rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou a podáváme jako hlavní chod. Vhodnou přílohou jsou knedlíky.
Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši
Jsou pokrmy, které si bez knedlíku neumíme představit. Ale jak udělat opravdu dobrý houskový knedlík? Nebo máte raději vídeňský, karlovarský či bramborový? Na vydařené domácí knedlíky potřebujete ten správný recept, vybrali jsme pro vás ty s nejlepším hodnocením.
Recept na poctivý hovězí vývar krok za krokem
Dnes si ukážeme, jak si připravit domácí hovězí vývar. Poctivý vývar vyžaduje pomalé vaření a kvalitní suroviny. Proto si na jeho přípravu vyhradíme dostatek času.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena