Nejlepší perkelt je z čerstvých hřibů, ale pokud máte zásobu těch sušených, i tak neprohloupíte.
sůl | |
1 ks | cibule |
1 dl | rajčatový protlak |
600 g | hřiby |
30 g | hladká mouka |
100 g | slanina uzená |
mletá sladká paprika | |
2.5 dl | smetana na vaření |
Čerstvé hřiby očistíme a nakrájíme na kostky. Sušené hřiby předem namočíme.
Uzenou slaninu nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli očistíme a nasekáme. V kastrolu opražíme slaninu. Přidáme cibuli, zpěníme ji a vsypeme houby. Vše společně opražíme. Pak houby osolíme, přidáme hladkou mouku, zaprášíme sladkou paprikou a podlijeme. Do perkeltu přidáme protlak a vše společně dusíme doměkka. Nakonec houbový perkelt zjemníme smetanou.
Houbový perkelt podáváme s čerstvým pečivem, brambory nebo knedlíky. Záleží na chuti.
Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat
Češi jsou národem houbařů. Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou. Ale zanechme černého humoru a ponořme se do článku, který nám přiblíží houby z té zdravotní a kuchařské stránky.
Houbové hody: Zkuste houby zamrazit, usušit i naložit
Letošní sezóna houbařům mimořádně přeje. Plné košíky nasbíraných trofejí zaměstnají v těchto dnech nejednu hospodyňku. Dříve se říkalo houbám "maso chudých". Toto označení není daleko od pravdy, neboť z nich můžeme udělat například řízky nebo sekanou, ale také samozřejmě mnohem zajímavější delikatesy.
autor JozefJ
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena