Kdybych věděla, jak je jednoduché udělat domácí listové těsto, jím celý život jen jablečný štrúdl. Osvědčený recept na výborné listové těsto.
těsto 1 | |
---|---|
1 špetka | sůl |
1 lžíce | ocet |
2 ks | žloutek |
200 g | hladká mouka |
100 ml | vlažná voda |
těsto 2 | |
250 g | máslo |
100 g | hladká mouka |
podle potřeby | |
hladká mouka |
Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, proto si je nachystáme asi 15 minut předem. Do misky dáme všechny ingredience na vodové těsto (těsto 1) a vypracujeme tak, aby se nelepilo. Jakmile se přestane lepit ke stěnám misky, je hotové. Uděláme z něj bochánek, přikryjeme potravinovou fólií, aby neosychalo a dáme do lednice odležet. Tukové těsto (těsto 2) uděláme tak, že do změklého másla vetřeme mouku. Já to dělám rukama. Těsto zpracujeme tak, aby v něm nebyly žádné hrudky. Těsto je poměrně řídké. Přeneseme na potravinovou folii, nebo do igelitového sáčku, zabalíme a vytvarujeme z něj plochý čtverec. Takto dáme těsto odpočinout do lednice na 30 minut. Vytáhneme obě těsta z lednice. Vodové těsto rozválíme na čtverec tak velký, abychom do něj mohli zabalit druhé těsto. Doprostřed těsta na koso položíme tukové těsto a zabalíme ho na psaníčko. Obě těsta rozválíme opět na čtverec a znovu složíme. Při převalování těsto podsypáváme hladkou moukou, nemělo by se lepit ani na váleček, ani na vál. Těsto dáme na talířek, přikryjeme ho potravinovou fólií a dáme do lednice na 30 minut. Vytáhneme těsto z lednice, rozválíme a znovu složíme. Toto opakujeme ještě 3 - 6x. Opakujeme podle toho, jak rychle ho potřebujeme mít hotové. Čím víckrát těsto převálíme, tím více vrstev bude těsto mít a tím bude lepší. Jednoduché domácí 100% máslové listové těsto můžeme okamžitě použít k pečení, nebo ho můžeme uchovat v lednici do druhého dne, případně i zamrazit. Pro zachování tvaru před pečením potřeme těsto vejcem rozšlehaným se lžící studené vody. Domácí listové těsto pečeme na 200 - 250 °C do zezlátnutí, poté stáhneme troubu na 120 - 150 °C. Doba pečení by měla být 20 - 30 minut podle druhu výrobku.
8 skvělých receptů z listového těsta nasladko i naslano
V dnešním článku se zaměříme na listové těsto a jeho tvárnost. Pokud při pečení sáhneme po hotovém listovém těstě, příprava moučníků, dezertů i slaných chuťovek z listového těsta je opravdu hračka. Výsledek se nedá zkazit a je rychlou volbou pro nečekané návštěvy.
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena