Připravíme si středně velký pekáček, vyložíme ho pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 180 °C.
V míse smícháme mouku (možno ji namíchat s celozrnnou pšeničnou moukou v poměru 1:4), sypký DIA chrom se sukralózou k pečení (má oranžovou krabičku), pečivový prášek, citronovou kůru a mletý mák. Vymačkáme si citronovou šťávu a přidáme do mísy. Smícháme a rozšleháme studené mléko, 2 celá vejce, olej a 1/2 lžičky vanilkové esence. Vše vlijeme do sypké směsi v míse a vařečkou pěkně promícháme. Těsto je husté asi jako na běžnou třenou bábovku.
Těsto na DIA makovec vlijeme do pekáčku s pečicím papírem, nebo vymaštěného a vysypaného hrubou moukou, uhladíme a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut. Špejlí zkusíme, zda je makovec upečený. Pokud se na špejli těsto nelepí, makovec vyklopíme na podložku a necháme vychladnout.
Je možno ho podle možnosti potřít rozpuštěnou DIA čokoládou s kouskem ztuženého tuku, nebo s ní jen pocákat, případně promazat DIA džemem. My ho ale máme rádi jen tak, jak se vyklopí z pekáče. Jen se po něm zapráší.
Makovec podle tohoto receptu je možné dělat také pro nediabetiky s cukrem, suroviny jsou stejné, jen místo DIA chromu dávám 22 dkg krupicového cukru včetně 1 vanilkového. Pak už ale nedávám vanilkovou esenci.