Tradiční recept na výborný oběd nebo večeři z čočky, vajec a klobásy.
3 ks | vejce |
1 ks | cibule |
200 g | sádlo |
3 ks | klobása |
300 g | čočka |
2 lžíce | hladká mouka |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
ocet | |
mletý černý pepř |
Čočku opláchneme a dáme vařit. Mezitím si nakrájíme cibuli nadrobno a dáme ji zpěnit na sádle. Osmaženou cibuli zasypeme 2 lžícemi hladké mouky, tím vytvoříme jíšku. Když máme čočku měkkou vlijeme do ní jíšku a zvolna necháme provařit za občasného zamíchání. Čočku ochutíme solí, pepřem a octem. Na lívanečníku si usmažíme sázená vejce a na tuku si opečeme klobásu nakrájenou na ježka. Čočku na kyselo s opékanou klobásou a sázenými vejci podáváme s čerstvým chlebem.
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Luštěnina, která je již po tisíce let důležitou potravinou v mnoha zemích světa. Dodává tělu, stejně jako ostatní luštěniny, dostatečné množství rostlinné bílkoviny, hodně minerálních látek a stopových prvků. Díky vzrůstající popularitě vegetariánské stravy přišla opět do módy. V naší rodině se čočka jí hlavně na Nový rok, neboť se u nás říká, že to přináší peníze.
autor Renegene
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena