Pravé české koláče podle Marie Janků-Sandtnerové.
těsto | |
---|---|
7 dkg | cukr |
1 špetka | sůl |
10 dkg | máslo |
2 ks | žloutek |
0.3 l | mléko |
2 dkg | droždí |
1 balíček | vanilkový cukr |
50 dkg | hladká mouka |
citronová kůra | |
na potření | |
2 dkg | máslo |
1 ks | žloutek |
Do prosáté a málo osolené mouky přidáme cukr, vanilku a strouhanou citronovou kůru. Pak tam nalijeme z droždí připravený, vykynutý kvásek, ohřáté mléko, ve kterém jsme umíchali rozpuštěné máslo a žloutky. Vypracujeme měkké a lesklé těsto. Pak vařečku vyndáme, těsto posypeme moukou a dáme na teplé místo vykynout. Z vykynutého těsta vykrájíme lžící kousky, uděláme bochníčky, které na omaštěném plechu necháme vykynout. Zatím dáme do čistého rohu utěrky trochu mouky a zavážeme ji motouzem, abychom měli tvořítko na koláčky. Vykynuté bochníčky připraveným tvořítkem uprostřed vytlačíme, načež okraje koláčů potřeme žloutkem. Důlek naplníme nádivkou a v horké troubě upečeme do červena. Chceme-li, aby byly koláčky delší dobu křehké, potřeme upečené okraje rozpuštěným máslem. Vynikající náplně jsou nádivka ze sušených švestek, tvarohová nádivka podle Sandtnerové nebo jablková nádivka podle Sandtnerové.
Jako od babičky: Kynuté svatební koláčky krok za krokem
Milujete na oslavách či svatbách malé koláčky? Napečte si je kdykoliv doma podle následujícího tradičního receptu krok za krokem.
autor Unavená vařečka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena