Základem je kvalitní klobása, která je dobrá za tepla, a kvalitní kyselé zelí. Můj vlastní recept, který jsem za roky vybrousila.
3 stroužky | česnek |
8-10 ks | brambory |
1-2 ks | cibule |
1 ks | celer |
3-4 lžíce | sádlo |
1 l | voda |
1 ks | mrkev |
1 ks | petržel |
2 ks | Masox |
4 listy | bobkový list |
4 kuličky | nové koření |
2 lžíce | hladká mouka |
2 ks | klobása pikantní |
2 lžíce | mletá sladká paprika |
1 konzerva | kysané zelí |
6 kuliček | celý černý pepř |
1 kelímek | smetana 12% |
podle chuti | |
---|---|
ocet | |
chilli koření |
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Klobásu nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev, celer a petržel očistíme a nakrájíme na kostky. Tři stroužky česneku nakrájíme na plátky. V největším hrnci si připravíme na sádle nebo oleji cibuli do zpěnění. Potom přidáme nakrájenou klobásu. Klobása by měla být velice kvalitní a třeba pálivá, já kupuji někdy čabajku. Osmažíme a zaprášíme červenou paprikou. Nesmažíme ji dlouho, aby se nepřepálila. Potom zalijeme asi do 2/3 hrnce vařící vodou z rychlovarné konvice. V části vody rozmícháme v jiné nádobě 2 kostky masoxu a vlijeme do hrnce. Přidáme brambory a na kostky nakrájenou mrkev, celer a petržel. Dále přidáme asi 6 kuliček celého pepře, 4 kuličky nového koření, 6 listů bobkového listu a nakrájený česnek. Polévku přiklopíme pokličkou a vaříme na středním plameni do změknutí brambor. Bývá to tak 15 - 20 minut. Přidáme kysané zelí z celé konzervy i s tekutinou. Zelí nevymačkáváme, polévka by pak nebyla dostatečně kyselá. Opatrně rozmícháme, mám už hrnec hodně plný a zelí se špatně rozmíchává do polévky. Přiklopíme pokličkou, necháme lehce odklopenou a necháváme probublávat do změknutí zelí. Trvá to tak 15 minut. Zelí není úplně měkké, prostě je uvařené a není syrové. Když zelí změkne, vmícháme do polévky 12% smetanu s asi 2 lžíce hladké mouky na zahuštění. Červenou zelňačku pořádně promícháme. Necháme asi 10 minut provařit a pak vypneme plamen a odstavíme. Zelňačku můžeme dochutit octem nebo chilli. Červená zelňačka s klobásou je nejlepší druhý až třetí den stará. Koření nechávám v polévce a varuji strávníky, případně ho vyndavám před servírováním.
Poctivá domácí zelňačka: Top recepty na hustou a vydatnou polévku
Poctivá zelňačka - hustá a vydatná polévka, která skvěle zahřeje a nasytí. Její příprava je trochu složitější, ale podle těchto vybraných receptů ji hravě zvládne úplně každý. Zelňačka s klobásou i bez, s uzeným masem, na vegetariánský způsob, ale také s houbami, cuketou nebo červenou řepou. Kterou si vyberete?
autor workoholicka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena