Vyzkoušejte recept na přílohu z řapíkatého celeru s bramborem v podobě hladkého pyré s chutí česneku, které výborně chutná ke smaženým pokrmům jako jsou řízky a ryby. Příloha je vhodná pro slavnostní příležitosti.
350 g | brambory |
250 g | řapíkatý celer |
3 stroužky | česnek |
200 ml | smetana na vaření |
60 g | máslo |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý černý pepř |
Oloupané brambory nakrájíme na větší kousky, které v hrnci zalijeme teplou vodou, přidáme sůl a zvolna uvaříme doměkka. Prolisovaný česnek utřeme se solí a pepřem dohladka.
Mezitím očištíme stonky řapíkatého celeru, které nakrájíme na drobné kousky a v kastrůlku na lžíci másla krátce orestujeme. Pak celer postupně za občasného míchání podléváme po lžících smetanou a dusíme asi 10 minut do změknutí. Podušený řapíkatý celer s malým množstvím vydušené tekutiny rozmixujeme na hladký krém.
Uvařené brambory slijeme, páru necháme odpařit, přidáme máslo a šlehačem na nízké obrátky brambory asi 1 minutu rozmělníme. Poté přidáme celerový krém, utřený česnek a za stálého šlehání na vyšší obrátky postupně přiléváme smetanu, dokud nevznikne hladké pyré.
Celerovo-bramborové pyré s chutí česneku rozdělíme na porce, ozdobíme natí a podáváme jako přílohu ke smaženým řízkům nebo rybám.
Celer v receptech: Jak si na něm pochutnat?
Bulvový celer je ideální surovinou pro všechny, kteří se snaží zhubnout. Obsahuje minimální množství kalorií, oproti tomu poměrně dost vitaminů a minerálů. Tvoří základ mnoha zeleninových polévek, ale dá se konzumovat i v mnoha dalších podobách - syrový v pomazánkách a salátech, smažený, pečený i plněný. Vybrali jsme pro vás 10 skvělých receptů a v těchto úpravách si ho doslova zamilujete!
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena