Výborný recept na přípravu vepřových kotlet, který mi zůstal jako vzpomínka na maminku, která výtečně vařila. Tomuto receptu říkala i řízky s překvapením.
6 ks | vepřová kotleta |
podle chuti | |
---|---|
5 stroužků | česnek |
sůl | |
majoránka | |
mletý černý pepř | |
podle potřeby | |
olej | |
na obalení | |
1 ks | vejce |
10 ks | brambory |
3 hrstě | hladká mouka |
příloha | |
1 l | červené zelí |
Z tradičních přísad uděláme do větší mísy bramborákové těsto. Nastrouháme asi deset větších brambor, přidáme jedno velké vejce, hrst majoránky, podle chuti sůl, drcený kmín, asi pět větších prolisovaných stroužků česneku a zahustíme hladkou nebo polohrubou moukou. Kotlety nakrájené na tenké plátky, osolíme, opepříme a naklepeme. V pánvi rozehřejeme asi 1 cm vysokou vrstvu oleje. Na rozehřátý olej vložíme lžící a rozetřeme menší množství bramborákového těsta ve tvaru a velikosti kotlet a na něj co nejdříve jemně přitiskneme maso. Po chvilce na maso přidáme zhruba stejné množství bramborákového těsta jako dospod a jemně ho rozetřeme po kotletě. Jemně nadzvedneme a pokud je spodní vrstva těsta propečená dozlatova, opatrně převrátíme podběračkou na druhou stranu masa. Vznikne nám tak dozlatova propečený řízek s překvapením. Bzenecký řízek od maminky podáváme s větším množstvím vařeného červeného zelí.
Ty nejlepší smažené řízky nejen na neděli
Smažený řízek, to je oblíbená česká klasika, bez níž si málokdo umí představit nedělní oběd. Dá se připravit na mnoho způsobů a my pro vás vybrali 6 receptů s výborným hodnocením.
Po přečtení tohoto titulku se asi každá žena a i leckterý muž vaření znalý ironicky pousměje. Ale v praxi je tomu tak, že existuje skutečně velký rozdíl mezi řízkem a řízkem. Řízky mohou být tvrdé a gumové, nebo chutné a křehké. Cílem je pochopitelně druhá varianta, proto vám zkusíme prozradit pár fíglů, jak na to.
autor Šárka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena