Cibuli nadrobno nakrájíme, rozehřejeme olej a na něm orestujeme cibuli společně s mletým masem, bobkovým listem a novým kořením. Podlijeme vodou a dusíme doměkka.
Očistíme a ostrouháme zeleninu (mrkev, petržel, celer a řepu. Vše necháme vcelku kromě oloupaných brambor, ty nakrájíme na kostičky. Vše přidáme k masu. Dolijeme zbytkem vody a vaříme do změknutí zeleniny.
Kysané zelí uvaříme zvlášť ve vývaru. Po uvaření přidáme zelí do polévky. Před dokončením nalijeme do boršče rajčatový protlak a zjemníme šlehačkou nebo smetanou. Krátce provaříme.
Zeleninu vyjmeme, na hrubém struhadle nastrouháme a vrátíme zpět. Část vývaru odlijeme spolu se zeleninou a rozmixujeme, tím polévku zahustíme.Nakonec boršč dochutíme podle potřeby.
Boršč z jeslí podáváme podle chuti. Bez masa je tento boršč vhodný i pro vegetariány.