Bánovská kyselica

Sváteční i postní polévka našich babiček ze Slovácka.


4.7234x
120 min
4×

Postup přípravy

Nejdříve si namočíme fazole a houby. Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na větší kousky a dáme vařit společně s kořením, masoxem
a troškou soli. Z kysaného zelí slijeme vodu a schováme ji na později.

Zelí, fazole a houby dáme vařit, ale každou ingredienci zvlášť. Fazole trochu přisolíme. Vývar ze zeleniny slijeme do většího hrnce. Vybereme ze zeleniny koření a nakrájíme ji na menší kousky. Zeleninu přidáme do vývaru. Není nutné dát do vývaru všechno. Osobně dávám všechnu mrkev, dvě petržele a celer nemusím vůbec. Záleží jen na vás.

Do vývaru přidáme scezené houby, zelí a fazole. Fazole můžeme přidat i s částí vody. Smetanu naředíme mlékem a nalijeme do vývaru. Vejce rozklepneme, jemně našleháme, aby nám v polévce zůstaly kousky vajec. Za pomalého míchání přidáme vejce do polévky a zavaříme. Polévku podle chuti osolíme a okyselíme vodou z kysaného zelí.

Bánovskou kyselicu podáváme s čerstvým pečivem podle chuti.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Bánovská kyselica

Zpět na recept