Ajvar

Příprava domácí chuťovky s příchutí letní dovolené pro grilování.


4.4106x
45 min
3×

Postup přípravy

Očištěnou a omytou papriku, lilek a rajčata pomeleme na masovém nebo elektrickém strojku. Pomeleme zároveň i feferonky, oloupanou cibuli a česnek.

Přidáme olej, cukr, ocet, hořčici a sůl a pomalu podusíme do kašovité konzistence.
Horkou hmotu ajvar naplníme do malých sklenic a sterilujeme 20 minut při 90 °C.

Zajímavější chuti ajvaru docílíme, když neprve zeleninu nasucho upečeme v troubě při asi 180 °C a potom postupujeme od začátku receptu stejně. Olej je nejlepší olivový, ocet je dobrý vinný nebo lze nahradit červeným vínem.

Ajvar se hodí k masům, na topinky a tousty, do gulášů, na ozdobu chlebíčků.
user-icon

autor Anemonne


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Ajvar

Zpět na recept
Druh jídla
Chuťovky
Národní kuchyně
Chorvatská