Měkký portugalský sýr vyráběný z ovčího mléka. Někdy s přidáním kravského nebo kozího mléka. Sýr má obvykle válcovitý tvar a zraje několik týdnů
Označení pro těstoviny ve tvaru písmenek.
Jed obsažený v plísních. Objevuje se hlavně burských oříšcích a obilí.
Sůl alginové kyseliny. Získává se extrakcí mořských řas a chaluh. Především ale hnědých mořských řas. Slouží jako stabilizátor nebo zahušťovací prostředek při přípravě polévek.
Prášek z hnědých mořských řas. Algináty želírují v teplých i studených tekutinách. Používají se k zahušťování, želírovaní, stabilizací krémů, zmrzlin, náplní, podinků a omáček.
Systém stravovací a nápojové nabídky hotelů, kdy má host k dispozici jídlo a pití bez omezení a dalšího placení.
Výraz z francouzštiny. Vařené brambory nakrájené na velmi silné plátky, polité omáčkou z koření, citrónové šťávy, bílého vína, žloutku a másla.
Název pro tenké smažené bramborové nudličky.
Hliníková fólie určená k balení potravin, ale také pro tepelnou přípravu jídel.
Brambory vařené ve slupce, oloupané, nakrájené na plátky, osmahnuté na másle a posypané strouhaným sýrem.
Francouzský výraz pro jídlo, které se podává s opraženými mandlemi.
Amarant je velice zdravá a výživná rostlina. Česky se jí říká laskavec a v překladu znamená nesmrtelná. V čínské kuchyni jej nazývají een choy a třeba v karibské oblasti jej pojmenovali callaloo. I přes její skvělou výživnou hodnotu, především, co se týče složení, bílkovin a minerálních látek, se na ni během století zapomnělo. V současné době se zase začíná prosazovat v potravinářském i kosmetickém průmyslu.V potravinářství se z amarantu zpracovávájí hlavně zrna a listy. Z amarantových semen se mele mouka, která je vhodná pro bezlepkovou dietu. Amarantový tuk, který je obsažen v semenech, je doporučován lidem s vysokým cholesterolem, protože obsahuje nenasycené mastné kyseliny. Amarant však obsahuje především bílkoviny, které jsou podobné živočišným bílkovinám.Amarant je všeobecně prospěšná rostlina. Na její výrobky by se měli soustředit především vegetariáni, lidé s celiakií, sportovci a lidé s vysokým cholesterolem. Více se o amarantu a jeho účincíh dozvíte v našem článku Amarant v našem jídelníčku.
Pusinky z bílků, cukru a mletých mandlí.
Amaretto je italský ovocný likér, jenž má trpkosladkou chuť. Tento likér se vyrábí z mandlí, meruňkových jader, bylin, vanilky a koření. Nejstarší originální Amaretto je značky Disaronno. Historie likéru Amaretto se datuje od roku 1525.
Italské označení "hořký" u chuti nápojů.
Druh velmi jemného španělského dezertního vína typu olorózo.
Omáčka z rajčat, pancetty a sýru pecorino, typická pro oblast Říma.
Brambory upravené na způsob "ANNA" s přídavkem strouhaného sýra.
Sušené zelené mango je nastrouhané na prášek. Dodává jídlu kyselost, kterou nahrazujeme citrónovou šťávou. Používá se hlavně do indických pokrmů.
Aminokyselinky jsou základní stavební jednotkou bílkovin. Molekula obsahuje kromě skupiny karboxylové i skupinu aminovou, která je význačná pro aminokyseliny. Většinu aminokyselin si dokáže lidský organismus vyrobit sám, ale existuje 9 aminokyselin, které si nedokážeme vyrobit sami. Takové aminokyseliny nazýváme esenciální neboli nezbytné.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena