Slovník pojmů

alemtejo

alemtejo

Měkký portugalský sýr vyráběný z ovčího mléka. Někdy s přidáním kravského nebo kozího mléka. Sýr má obvykle válcovitý tvar a zraje několik týdnů

Číst více
alfabeti

alfabeti

Označení pro těstoviny ve tvaru písmenek.

Číst více
alfatoxin

alfatoxin

Jed obsažený v plísních. Objevuje se hlavně burských oříšcích a obilí.

Číst více
alginát

alginát

Sůl alginové kyseliny. Získává se extrakcí mořských řas a chaluh. Především ale hnědých mořských řas. Slouží jako stabilizátor nebo zahušťovací prostředek při přípravě polévek.

Číst více
algináty

algináty

Prášek z hnědých mořských řas. Algináty želírují v teplých i studených tekutinách. Používají se k zahušťování, želírovaní, stabilizací krémů, zmrzlin, náplní, podinků a omáček.

Číst více
all inclusive

all inclusive

Systém stravovací a nápojové nabídky hotelů, kdy má host k dispozici jídlo a pití bez omezení a dalšího placení.

Číst více
allemande

allemande

Výraz z francouzštiny. Vařené brambory nakrájené na velmi silné plátky, polité omáčkou z koření, citrónové šťávy, bílého vína, žloutku a másla.

Číst více
allumettes

allumettes

Název pro tenké smažené bramborové nudličky.

Číst více
alobal

alobal

Hliníková fólie určená k balení potravin, ale také pro tepelnou přípravu jídel.

Číst více
alphonse

alphonse

Brambory vařené ve slupce, oloupané, nakrájené na plátky, osmahnuté na másle a posypané strouhaným sýrem.

Číst více
amandine

amandine

Francouzský výraz pro jídlo, které se podává s opraženými mandlemi.

Číst více
Amaretti

Amaretti

Pusinky z bílků, cukru a mletých mandlí.

Číst více
Amaretto

Amaretto

Amaretto je italský ovocný likér, jenž má trpkosladkou chuť. Tento likér se vyrábí z mandlí, meruňkových jader, bylin, vanilky a koření. Nejstarší originální Amaretto je značky Disaronno. Historie likéru Amaretto se datuje od roku 1525.

Číst více
amaro

amaro

Italské označení "hořký" u chuti nápojů.

Číst více
amarózo

amarózo

Druh velmi jemného španělského dezertního vína typu olorózo.

Číst více
Amatriciana

Amatriciana

Omáčka z rajčat, pancetty a sýru pecorino, typická pro oblast Říma.

Číst více
ambassadeur

ambassadeur

Brambory upravené na způsob "ANNA" s přídavkem strouhaného sýra.

Číst více
amchur

amchur

Sušené zelené mango je nastrouhané na prášek. Dodává jídlu kyselost, kterou nahrazujeme citrónovou šťávou. Používá se hlavně do indických pokrmů.

Číst více
aminokyselina

aminokyselina

Aminokyselinky jsou základní stavební jednotkou bílkovin. Molekula obsahuje kromě skupiny karboxylové i skupinu aminovou, která je význačná pro aminokyseliny. Většinu aminokyselin si dokáže lidský organismus vyrobit sám, ale existuje 9 aminokyselin, které si nedokážeme vyrobit sami. Takové aminokyseliny nazýváme esenciální neboli nezbytné.

Číst více