Slovník pojmů

afrodiziakum

afrodiziakum

Nápoj nebo pokrm údajně povzbuzující pohlavní pud.

Číst více
After dinner drink

After dinner drink

Nápoj podávaný po jídle.

Číst více
agar-agar

agar-agar

Potravinářská přísada získávaná z červených mořských řas. Používá se k ochucování, jako stabilizátor nebo zahušťovací prostředek. Používá se hlavně v asijských sladkých kuchyních.

Číst více
agáve

agáve

Cizokrajná bylina s mečovitými listy. Listy jsou za syrova jedovaté. Tepelně zpracované ale obsahují sladkou šťávu příjemné chuti.

Číst více
agrafa

agrafa

Drátěná bezpečnostní uzávěra korkových zátech u šumivých vín.

Číst více
aguamiel

aguamiel

Sladká lepkavá šťáva z byliny agáve. Používá se k přípravě tequily a mezcalu

Číst více
Aiguilletty

Aiguilletty

Jsou to tenké, kolmo krájené kroužky prsního masa z drůbeže nebo masa rybího, které se připravují s pikantní omáčkou jako ragú.

Číst více
aioli

aioli

Česneková majonéza. Původem z Francie a používá se jako omáčka nebo jako ochucovací prostředek.

Číst více
aji dulce

aji dulce

Malá divoce rostoucí paprička. Zelené, žluté, červené nebo i oranžové barvy a velmi ostré chuti

Číst více
ajiaca

ajiaca

Španělské dušené maso s bramborem.

Číst více
ajouteés

ajouteés

Je masitý „zákusek“, malé kousky beefsteaku, řízku, žebírka (kotlety), drůbeže, které se podávají se zeleninou.

Číst více
akácie

akácie

Strom nebo keř rodu Acacia. Některé jeho poskytují arabskou gumu, která se používá jako potravinářská přísada, stabilizátor, zahušťovadlo nebo jako prostředek při výrobě nápojů, žvýkací gumy, cukrářských a mlékárenských výrobků.

Číst více
akátový med

akátový med

Včelí med světlounké barvy a příjemné vůně. Patří mezi druhy medů, které krystalizují později. Včely jej získávají z květů akátů.

Číst více
akawi

akawi

Bílý sýr s charakteristickou slanou chutí. Akawi se zpravidla uchovává v uzavřené plechovce v solném nálevu se vyznačuje velmi dlouhou trvanlivostí. Sýr akawi kromě mléka neobsahuje žádné alergeny (např. lepek) ani geneticky modifikované organizmy. Při výrobě se používá mikrobiální syřidlo. Akawi se vyrábí především ve státech jako je: Libanon, Sýrie a Kypr.

Číst více
akule

akule

Ryba žijící v okolí Havajských ostrovů

Číst více
al dente

al dente

Italský výraz se používá pro pojmenování surovin, hlavně těstovin či rýže, které jsou sice měkké, ale zároveň trochu nedovařené a uvnitř stále trošku tužší. Takzvaně "na skus".

Číst více
Alaš

Alaš

Alaš je nasládlý alkoholický likér. Pochází z území starého Ruska, dnes ovšem Lotyšska. Alaš dostal název podle stejnojmenné vesnice blízko Rigy. Alaš má nasládlou až vyloženě sladkou chuť (až 35 % může tvořit cukr). Kromě základní chuti kmínu v něm můžeme najít také anýz, fenykl nebo koriandr. Obsah alkoholu v likéru je poměrně vysoký. Pohybuje se mezi 30 - 50 %. Konzistence je různá. Některý má konzistenci až krémovitou. Záleží na obsahu cukru. Pravý alaš by měl být čirý a bezbarvý.

Číst více
alembic

alembic

Zastaralý druh destilačního přístroje s velkou měděnou nádobou cibulovitého tvaru. Tradičně se používal při dvojité destilaci koňaku nebo brandy.

Číst více