Látka pro rozpouštění potraviny nebo jakékoliv další složky potraviny. A to včetně kontaminujících látek v potravině.
Nebo také roketa je drobná listová zelenina s jemným ořechovým aroma, lehce pikantní.
Nejkvalitnější rum se vyrábí z cukrové třtiny, přesněji tedy z melasy, což je odpadní produkt při výrobě cukru. Cukrovou třtinu lidé znali už před téměř 2500 lety. Do Evropy se dostala v 7. století díky Arabům. V roce 1494 cukrovou třtinu přivezl i Kryštof Kolumbus. Cukr z této rostliny byl považován za luxusní produkt srovnatelný s kaviárem. Ve své době dokonce sloužil jako platidlo. V 16. století se začalo s výrobou nápoje, jenž si na posilněnou dopřávali otroci na plantážích, ano byl to rum. V 17. století rum patřil k běžnému inventáři námořníků a pirátů, kteří si ho začali ředit vodou a vznikl nám známý grog. Taktéž byl využíván lékaři jako anestetikum při operacích. Vojáci si před rozhodujícími bitvami dávali nějakou tu pintu rumu na kuráž. S výrobou rumu ve velkém začala v roce 1862 nejprve společnost Bacardi, která se stala vůbec první nadnárodní kubánskou společností a na výrobu bílého rumu měla v podstatě monopol. Obrat v prodeji rumu se na Kubě ještě zvýšil během prohibice ve Spojených státech. Říká se, že se prý tehdy rum tajně pašoval do amerických lodí v mezinárodních vodách. Koncern Bacardi se prakticky zbavil konkurenčního výrobce rumu z Nové Anglie. Alkoholu chtiví Američané vyráželi houfně na Kubu a zde jej pili zejména v míchaných drincích. Na mojitu či daiquiri si zde pochutnával i Ernst Hemingway.Nejchutnější rum se získává zpracováním cukrové třtiny. Ta se pěstuje prakticky po celém světě, namátkou v celé karibské oblasti, Brazílii v Číně či ve Španělsku. Rostlina výškou i vzhledem zdánlivě připomíná kukuřici, má ale silný kmen plný cukrového sirupu. Sklízí se buď strojovou mechanikou nebo tradičně sekáním mačetami. Více se o rumu, jeho výrobě a historii, dozvíte v našem článku Rum.
Rumpsteak je anglické označení steaku krájeného z kusu masa z vykostěné hovězí kýty.
Rybí omáčka je tradiční ochucovadlo jihovýchodní Asie. V Japonsku se jí říká Shottsuru, v Thajsku Nam Pla, na Filipínách Patis a třeba ve Vietnamu Nuoc Nam. Rybí omáčka se připravuje fermentací čerstvých ančoviček nebo sardelek a také soli. Vše se naloží do dřevěných sudů a nechá se fermentovat. Pak se všech vystaví slunci. Proces trvá mnoho měsíců. Hotová rybí omáčka je tekutina zlatavé barvy a velmi štiplavé vůně. Rybí omáčka se používá jako mnohdy základní ochucovadlo všech jídel. Najdeme ji v pokrmech nejen masitých, ale i z mořských potvůrek, omáčkách, zeleninových jídlech a často se podává i jako studená omáčka. Přestože jsou rybí omáčky často nevábně vonící, jejich chuť je mírně slaná a mají rybí aroma, jak jinak.
Rýží nazýváme zrna rostliny rýže seté a jejích odrůd.Rozlišujeme rýži dlouhozrnnou, střednězrnou, kulatozrnnou, loupanou, neloupanou nebo pololoupanou.Více se o rýži dozvíte v našem článku Rýže a její historie. Pokud vás zajímá, jaké rozlišujeme druhy rýže, přečtěte si článek Druhy rýže.
Rýžová moučka je jemná, až hedvábná rýžová mouka. Prodává se jak bílá, tak hnědá. Jako výrobek z rýže neobsahuje lepek a je proto vhodná pro bezlepkovou dietu. Rýžová moučka se používá především k zahušťování pokrmů - i jako pomocná látka, ale také při pečení, kdy se obvykle míchá s jinými druhy mouky. Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Rýžová mouka je hrubší než rýžová moučka. Obvykle bývá pražená. Neobsahuje lepek, proto je vhodná pro bezlepkovou dietu. Při pečení se obvykle míchá s jinými druhy mouky. Rýžová mouka je dobrým zahušťovadlem. Často se využívá k přípravě sladkých ale nepečených dezertů. Rýžová mouka zvyšuje objem a pojivost směsí. Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Rýžové otruby jsou obroušená vnější hnědá vrstva rýže s klíčkem. Rýžové otruby obsahují vysoký podíl vlákniny. Často se přidávají do těsta a do výrobků z mletého masa. Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena