Riboflavin (vitamín B2, vitamín G, ovoflavin, laktoflavin) je žluté až oranžově žluté přírodní barvivo slabě rozpustné ve vodě. Patří mezi flaviny. Fluoreskuje, je odolný vůči vysokým teplotám, ale rozkládá se působením světla.
Zeleninová polévka s kapustou a fazolemi podávaná s chlebem, doslova "několikrát vařená".
Sýr podobný tvarohu. Zhotovuje se z kravského nebo kozího mléka a používá se zejména při přípravě sladkých jídel. U nás se dá nahradit lučinou. Je jemnější, protože se nevyrábí z kyselého mléka ale ze syrovátky. Je proto velmi snadno stravitelná, vhodná i pro kojence a pro nemocné. Má vysokou nutriční hodnotu, nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin. Mezi všemi mléčnými výrobky je to produkt s nejmenším obsahem tuku.Používá se ve sladké kuchyni, ale také do pomazánek.Více se o Ricottě dozvíte v našem článku Ricotta - zdravý sýr
Kratší těstovinové rourky s rovnými konci. Mívají vroubkovaný povrch.
Římský hrnec je nádoba tvaru klasického nebo podobného tvaru plechovému pekáči. Je vyrobena z neglazované keramiky. Tedy vlastně jen z hlíny. Hlína ale musí mít schopnost nasáknout vodu. Hrnec má vždy samostatné dno a víko, které by do sebe měly zapadat.Již staří Římané ovládali techniku vaření a pečení v hliněných nádobách. Naše doba nikdy zcela nedokázala nahradit vaření a pečení v hliněných nádobách z hlediska čistoty chuti a uchování výživných látek. Hliněná nádoba je i přes vypálení porézní. Když se hrnec ponoří do vody, póry nasáknou vodou, která z hrnce během pečení a vaření uniká v podobě páry, čímž zajišťuje pokrmu vlhkost na provaření. Jídlo se tak nepřipálí a zároveň se každé jídlo podaří. Namočení nádoby neutralizuje veškeré vůně, které do hrnce póry nasákly během předchozího vaření. Navíc vaření v páře nevyžaduje vysoké teploty a není třeba do pokrmů přidávat tuk. Jídlo se tak udělá bez přebytečný tuků, není zbytečně kalorické a obsah vitamínů a dalších živin se zachovává. Při tom však pokrm zůstává aromatický a šťavnatý, protože se dusí ve vlastní šťávě.Nejvhodnější je římský hrnec pro přípravu dušené zeleniny s masem (drůbežím, rybím, hovězím, vepřovým atd.), ale i bez něj. Současně s hlavním jídlem můžeme dusit i přílohu (brambory či rýži). V římském hrnci však lze připravovat prakticky cokoli, od polévek až po moučníky. Římský hrnec je vhodný pro všechny, kteří trpí žlučníkovým onemocněním, jsou na redukčních dietách nebo jen snaží žít zdravě.Použití hrnce je v podstatě jednoduché. Nesmíme však zapomenout na několik pravidel a postupů, aby nám hrnec během přípravy neprasknul.Více o římském hrnci se dozvíte v našem článku Římský hrnec - vaříme s vitamíny.
Je kořením arabských a muslimských zemí, ale také zemí kolem Středozemního moře. Má odlišnou, výraznější chuť i vůni než obyčejný kmín a také podporuje chuť k jídlu a trávení. Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Dušená rýže se zeleným hráškem a žampiony. Podává se jako příloha.
Smažené palačinky plněné mletým masem nebo špenátem.
Rizoto je tradiční italské rýžové jídlo. Je jedním z nejběžnějších způsobů vaření rýže v Itálii. Jeho původy jsou v severní Itálii, blíže ve východním Piemontu, západní Lombardii a Benátkách (odtud pochází rýže Vialone Nano). Je jedním z pilířů milánské kuchyně. Co se týká Italů, správně zhotovené rizoto by mělo být připraveno dle stanoveného postupu, jinak jde o jídlo z rýže, které se ale nemůže nazývat rizotem.
Anglická pečeně z nízkého roštěnce.
Velmi čerstvý jemný sýr typově podobný sýru taleggio.
Rooibos je čaj rozstoucí na svazích Cedar mountains v Jihoafrické republice. V poslední době se tento čaj začíná rozšiřovat po celém světě. Je to především díky jeho příznivému složení: obsahuje fluor, sodík, rutin a především querzetin, který napomáhá uvolňování "hormonu štěstí" serotoninu. Přes to všechno rooibos neobsahuje kofein. Je tak vhodný pro děti a především pro těhotné ženy, které zásobuje minerálními látkami. Čaj není příliš hořký a trpký a chutná i neslazený. Rooibos je také používán kosmetice. Vyrábí se z něj pleťové i vlasové masky, kondicionéry nebo krémy. Rooibos je oblíbeným čajem při návštěvách čajoven, kdy je podáván v kombinacích s kořením, pomeranči a jiným ovocem. Pokud se chcete dozvědět více o tomto čaji, přečtěte si náš článek Požitkářský čaj Rooibos.
Polotvrdý plísňový sýr vyráběný z ovčího mléka s výraznou ostrou chutí. Na řezu je mramorovaný, prorostlý modrozelenou plísní. Je pojmenován podle francouzské obce Roquefort.
Kovová mřížka, na které se opékají jednotlivé porce potravin.
Je pojízdné ubytovací zařízení, které jezdí po silnicích podle vytyčeného programu.
Rotelle jsou oblíbené těstoviny ve tvaru kola s loukotěmi. Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Ochucovací prostředek do polévek. Ingredience: drcený česnek, bazalka, ostrého pimento, sůl, krájená kapie, čerstvá (bílá) strouhanka a žloutky, vývar a olivový olej. Rouille se do polévky přidává asi deset minut před dohotovením, aby se strouhanka rozvařila, někdy se podává zvlášť.
Rozinky - chcete-li hrozinky - patří snad mezi nejrozšířenější a nejznámější sušené ovoce. Rozinky jsou sušené bobule vinný hroznů.Druhy rozinek se samozřejmě liší podle druhů révy. Také záleží na způsobu sušení. Réva se suší tradičním způsobem na slunci nebo také chemicky (nepřirozeně světle zlaté rozinky).Rozinky obsahují asi 60% cukru, z toho polovinu tvoří glukóza a polovinu fruktóza. Taktéž obsahují velké množství antioxidantů a v tomto ohledu se dají porovnat se sušenými švestkami a meruňkami. Rozinky jsou neodmyslitelnou součástí především sladkých jídel, moučníků i nepečených sladkých dobrot. Najdeme je i v nákypech. Rozinky jsou skvělé jako doplněk pod maso.Více se o rozinkách dozvíte v našem článku Rozinky Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Jako koření se užívají listy jehličkovitého vzhledu, sušené i čerstvé, celé i drcené či jemně mleté. Pomáhá lepšímu trávení, vylučování žluči a moči, proti nadýmání, při nízkém krevním tlaku. Používá se buď samotná nebo jako součást provensálského koření. Dodává jídlům trpce kořeněnou chuť, vůní se podobá kadidlu. Užívá se při přípravě skopové a jehněčí pečeně, telecího masa, drůbeže, vařených ryb a rajských omáček.
Při roznění opékáme kousky masa, drůbeže, uzeniny, ovoce nebo zeleniny napíchnuté na dřevěné nebo kovové tyči.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena