Slovník pojmů

protispékavé látky

protispékavé látky

Jsou látky, které snižují tendenci jednotlivých částic potraviny ulpívat vzájemně na sobě.

Číst více
provola, provolone

provola, provolone

Pevný polotvrdý sýr oválného tvaru z kravského mléka s delikátní ořechovou příchutí.

Číst více
provolone

provolone

Tavitelný sýr , který má tvar jako hruška. Dozrává a tvrdne zavěšený na provázcích. Je to uzený sýr a hodí se především na ravioly.

Číst více
pršut

pršut

Jedná se o chorvatstkou specialitu. Nasolená sušená vepřová kýta. Zraje sušením v proudu čerstvého vzduchu. Používá se v mnoha italských jídlech a také jako překrm s ovocem.

Číst více
pryž

pryž

Pryží nazýváme kaučuk nebo také zvulkanizovanou kaučukovou směs.

Číst více
puchratka kadeřavá

puchratka kadeřavá

Puchratka je mořská řasa, která roste na skalách podél pobřeží Irska, Francie a Islandu. Mezi její léčivé vlastnosti patří, že působí proti zánětům plic, střev a ledvin, ovlivňuje zápal plic a kašel, má pozitivní účinek na žaludeční vředy. Z puchratky se vyrábí potravinářská přísada karagen

Číst více
pudink

pudink

Jemné moučníky vařené v páře nebo ve vodní lázni. V dnešní době se připravují z kupovaných škrobových prášků nejrůznějších příchutí.

Číst více
pummarola

pummarola

Doslova rajčatová omáčka v neapolském nářečí.

Číst více
punč

punč

Nápoj připravený z čaje, cukru, alkoholu, vína a vody, okořeněný skořicí, hřebíčkem a jiným kořením.

Číst více
puttanesca

puttanesca

Italská omáčka vhodná k rybám nebo těstovinám. Součástí omáčky jsou ančovičky, olivy, tomaty, olivový olej.

Číst více
pyré

pyré

Výraz francouzského původu, který označuje hladnou hmotu, která vzniká rozmačkáním, rozmělněním nebo propasírováním.

Číst více
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena