Slovník pojmů

pomocné látky

pomocné látky

Jsou látky používané při výrobě. Většinou z technologických důvodů. Nejsou součástí potraviny, ale v konečném výrobku se můžou vyskytnout ve stopovém - toxikologicky bezvýznamném množství.

Číst více
pont neuf

pont neuf

Známý most v Paříži dal název této úpravě brambor. Ty se krájí na větší hranolky tak, aby jedna strana zůstala klenutá a prudce se osmaží. Brambory se aranžují na talíři přes maso jako most.

Číst více
porridge

porridge

Anglická ovesná kaše.

Číst více
pošírování

pošírování

Táhnutí - pomalé vaření - potravin v horké tekutině.

Číst více
potraviny

potraviny

Potraviny jsou látky - výrobky, suroviny - určené ke spotřebě člověka. Jsou buď v upraveném nebo neupraveném stavu. Jedná se o jídlo a nápoje. Za potravinu se považují přídavné látky, pomocné látky a aromata, které můžeme koupit. Za potraviny se nepovažují psychotropní nebo omamné látky a léčiva.

Číst více
potravní doplňky

potravní doplňky

Jedná se vitamíny, minerální látky, aminokyseliny, specifické mastné kyseliny a další potřebné látky pro naše tělo. Tyto doplňky splňují stanovené nutriční faktory s významným biologickým účinkem.

Číst více
Pousne Café

Pousne Café

Jedná se o takzvané After-Dinner-Drinks a svítí jako duha. Jednotlivé likéry s různým obsahem alkoholu a s různou, specifickou hmotností naléváme do sklenice jeden na druhý. Nejtěžší musíme lít dospod (jde o nejsladší s nejnižším obsahem alkoholu). Likéry se nesmějí lít jeden do druhého. Vrstvy jednotlivě rozděleny a nápoj tak opravdu vypadá jako duha

Číst více
povidla

povidla

Povidla se původně vyráběla z trnek. Nyní se povidla vyrábějí z jedno nebo více druhů ovoce. Podle potřeby se přidávají přírodní sladidla. Je polotuhé až tuhé konzistenece a obsahuje částice dužiny ovoce, ze kterého se vyrábí.

Číst více
poživatiny

poživatiny

Souhrnný název pro potraviny, vodu, pochutiny a nápoje.

Číst více
pražení

pražení

Pražení surovin na suché rozpálené pánvi, aby suroviny získaly před dalším zpracováním intezivnější aroma. Nejznámější je tato úprava u kávy a ořechů.

Číst více
praženka

praženka

Staročeská štědrovečerní polévka ze sušených hub, kmínu a cibule.

Číst více
prejt

prejt

Náplň k výrobě jitrnic a jelit. V dnešní době se prodává také samostatně.

Číst více
příloha

příloha

Hlavní součást pokrmu (rýže, brambory, těstoviny, noky aj.)

Číst více
primo sale

primo sale

Sicilská specialita, čerstvý, velmi slaný sýr tvarohového typu ze směsi kravského a ovčího mléka.

Číst více
profiterole

profiterole

Francouzský svatební dort, který se připravuje z malých bochánků z odpalovaného těsta. Tvoří kužel politý čokoládou a karamelem a zdobený šlehačkou.

Číst více
propelant

propelant

Jiný plyn než vzduch, který vytlačuje potravinu z obalu.

Číst více
prosciutto

prosciutto

Je nasolená, sušená vepřová kýta, která uzrává sušením ve stínu a v proudu vzduchu. Podává se jako předkrm se zralými čerstvými fíky nebo melounem. Správný způsob porcování je ručně oddělovat tenké plátky.

Číst více
Prosciutto crudo

Prosciutto crudo

Druh sušené šunky.

Číst více
prosecco

prosecco

Italské perlivé bílé nebo červené víno.

Číst více
proso

proso

Obilovina, ze které se připravují jáhly.

Číst více
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena