Piniové ořechy jsou malou raritou mezi ořechy, protože to jsou vlastně semínka borovice. Borovice pinie roste okolo Středozemního moře, má velké vejčité šištice, které ukrývají hnědá semínka. Jádro vevnitř je bílé a nazývá se piňoli nebo také piniové oříšky. Pinie mají velký obsah bílkovin, jsou mírně sladká a mají příjemnou pryskyřičnou chuť. Hodí se do omáček, salátů a slaných rýžových jídel. Také jsou přísadou v italském pestu, lze je nahradit mandlemi. Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Čerstvá křehká míchaná zelenina se zálivkou z olivového oleje.
Jedná se o krátké těstoviny zahnutého tvaru.
Pisco je tradiční peruánská pálenka. Připravuje se destilací mladého vína z hroznů horší kvality (víno, které tehndy nebylo možno vyvézt do Španělska). Pálenka byla pojmenována podle stejnojmenného přístavu. Pisco byl nejdříve oblíbený hlavně u námořníku. Když byl později vývoz vína zakázán, začala se téměř celá produkce hroznů upotřebovávat na výrobu této pálenky. Díky lepší kvalitě vína se Pisco rozšířil i do vyšších společenských kruhů a následně i do světa. Pisco je jasné a bezbarvé a považuje se za kulturní dědictví Peru.
Slovo pišingr se vžilo pro označení sladkých, většinou slepovaných, oplatek nebo pečených zákusků jako tzv. eponymní název pocházející od stejnojmenné rakouské firmy vídeňského cukráře Oskara Pischingra.
Pistácie se prodávají většinou solené ve skořápce, někdy také pro cukrářskou výrobu nesolené loupané. Botanický název je Řečík pistáciový. Pěstuje se okolo Středozemního moře, ale také ve střední Asii. Plodem je peckovice s dužnatou slupkou. Pecka má tvar připomínající mušli, u špičky puká. Pistácie obsahuje hodně tuku, vitamínu A, vápníku, draslíku, fosforu a hlavně železo. Konzumují se většinou pražené solené. Používají se do dortových náplní a k výrobě zmrzliny.Pistácie se jedí celé a to buď čerstvá, nebo pražená a solená. Z čerstvých pistácií se vyrábí zmrzliny a jiné moučníky, jako například baklava. My však známe především pražené pistáciové oříšky, které vylupujeme z polootevřených skořápek.Více se o pistáciích dozvíte z našeho článku Pistácie.Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Pita je druh pšeničného chleba ve tvaru placky připravovaný z mouky a kvasnic. Jedná se o tradiční jídlo blízkovýchodní a středozemní kuchyně. Pita slouží k namáčení do omáčky nebo hummusu či k přípravě sendvičů.
Piva existují různých příchutích a druhů. Pivo je kvašený nápoj, který se vyrábí z ječného sladu a jiných obilnin. Svoji typickou nahořklou chuť získává přidáním chmele. Piva dělíme na světlá, tmavá, jemná, ostrá, sladší, hořká, méně a více alkoholická.
Pizza je velký kruhový plát světlého chlebového těsta (koláč), nahoře s náplní vyrobenou z rajčat, sýra a jiných ingredienci. Peče se v peci nebo troubě. Původem pochází z Itálie a stala se oblíbeným jídlem po celém světě.
Plast je organická sloučenina získaná polymerací a dalšími chemickými procesy z molekul s nižší molekulovovu hmotností nebo přeměnou přírodních molekul. Plasty se velmi rychle staly nedílnou součástí našeho běžného života.
Jsou látky, které přispívají k objemu potraviny a přitom nijak významně neovliňují její energetickou hodnotu.
Poživatiny bez výživové hodnoty.
Za studena lisovaný olej z plodů podzemnice olejné (arašídů, buráků). Na jazyku zanechává chuť burských oříšků. Hodí se do salátů a na krátké pečení masa. U nás je rozšířenější podzemnicový olej rafinovaný.
Přípravek, který spojí jednotlivé suroviny v jednu hmotu, nejčastěji se používá žloutek nebo bílek.
Pokrm je potravina a to včetně nápoje, která prošla kuchyňskou úpravou a je upravena pro konzumaci.
Polenta je mouka z kukuřičných zrn. Má hrubší zrnitou strukturu. Obvykle se vaří ve vodě, čímž se z ní stává kaše, která se zjemňuje máslem nebo bylinkami. Kaše se konzumuje horká a měkká nebo naopak studená. Studená se krájí na plátky, které se podávají jako příloha nebo se dále smaží či grilují. K dostání je i instatní polenta.
Polotovar je kuchyňsky již upravený pokrm nebo potravina, která je určena pouze k tepelnému zpracování.
Polotvrdé sýry jsou šťavnatější a měkčí než sýry tvrdé. Hlavně se dají lépe krájet. Sýry zrají 5 - 8 týdnů. Mezi nejznámější polotvrdé sýry patří eidam a gouda, které jsou zvláštní hlavně tím, že jsou bez mazu. Dále se mezi polotvrdé sýry řadí rokfór, gorgonzola a stilton.
Základ této omáčky tvoří bešamelová omáčka. Je jako tradiční omáčka ochucena strouhaným muškátovým oříškem. Omáčka je však ochucena křenem a fenyklem, citronovou šťávou a zjemněna zakysanou smetanou. Řadí se mezi teplé hrubé bílé omáčky. Tuto omáčku používáme především k restovaným masům. Není ale problém ji použít v zapékaných pokrmech.
Vypadá jako velký zelený grep. Je křížencem grepu a citrusů a jeho původ je zřejmě v Izraeli. Má nakyslou chuť podobnou grepu. Obsahuje hlavně vitamín C a železo. Pomelo se konzumuje syrové a bez slupky. Můžete jej přidat do ovocných salátu i do marmelád pro zpestření chuti. V podstatě má stejné použití jako ostatní citrusové plody. Ze zdravotního hlediska je vhodný především v boji proti vysokému cholesterolu a srdečním nemocem.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena