Slovník pojmů

Pinzimonio

Pinzimonio

Čerstvá křehká míchaná zelenina se zálivkou z olivového oleje.

Číst více
pipe

pipe

Jedná se o krátké těstoviny zahnutého tvaru.

Číst více
Pisco

Pisco

Pisco je tradiční peruánská pálenka. Připravuje se destilací mladého vína z hroznů horší kvality (víno, které tehndy nebylo možno vyvézt do Španělska). Pálenka byla pojmenována podle stejnojmenného přístavu. Pisco byl nejdříve oblíbený hlavně u námořníku. Když byl později vývoz vína zakázán, začala se téměř celá produkce hroznů upotřebovávat na výrobu této pálenky. Díky lepší kvalitě vína se Pisco rozšířil i do vyšších společenských kruhů a následně i do světa. Pisco je jasné a bezbarvé a považuje se za kulturní dědictví Peru.

Číst více
pišingr

pišingr

Slovo pišingr se vžilo pro označení sladkých, většinou slepovaných, oplatek nebo pečených zákusků jako tzv. eponymní název pocházející od stejnojmenné rakouské firmy vídeňského cukráře Oskara Pischingra.

Číst více
pita

pita

Pita je druh pšeničného chleba ve tvaru placky připravovaný z mouky a kvasnic. Jedná se o tradiční jídlo blízkovýchodní a středozemní kuchyně. Pita slouží k namáčení do omáčky nebo hummusu či k přípravě sendvičů.

Číst více
pivo

pivo

Piva existují různých příchutích a druhů. Pivo je kvašený nápoj, který se vyrábí z ječného sladu a jiných obilnin. Svoji typickou nahořklou chuť získává přidáním chmele. Piva dělíme na světlá, tmavá, jemná, ostrá, sladší, hořká, méně a více alkoholická.

Číst více
pizza

pizza

Pizza je velký kruhový plát světlého chlebového těsta (koláč), nahoře s náplní vyrobenou z rajčat, sýra a jiných ingredienci. Peče se v peci nebo troubě. Původem pochází z Itálie a stala se oblíbeným jídlem po celém světě.

Číst více
plast

plast

Plast je organická sloučenina získaná polymerací a dalšími chemickými procesy z molekul s nižší molekulovovu hmotností nebo přeměnou přírodních molekul. Plasty se velmi rychle staly nedílnou součástí našeho běžného života.

Číst více
plnidla

plnidla

Jsou látky, které přispívají k objemu potraviny a přitom nijak významně neovliňují její energetickou hodnotu.

Číst více
pochutiny

pochutiny

Poživatiny bez výživové hodnoty.

Číst více
podzemnicový olej

podzemnicový olej

Za studena lisovaný olej z plodů podzemnice olejné (arašídů, buráků). Na jazyku zanechává chuť burských oříšků. Hodí se do salátů a na krátké pečení masa. U nás je rozšířenější podzemnicový olej rafinovaný.

Číst více
pojidlo

pojidlo

Přípravek, který spojí jednotlivé suroviny v jednu hmotu, nejčastěji se používá žloutek nebo bílek.

Číst více
pokrm

pokrm

Pokrm je potravina a to včetně nápoje, která prošla kuchyňskou úpravou a je upravena pro konzumaci.

Číst více
polenta

polenta

Polenta je mouka z kukuřičných zrn. Má hrubší zrnitou strukturu. Obvykle se vaří ve vodě, čímž se z ní stává kaše, která se zjemňuje máslem nebo bylinkami. Kaše se konzumuje horká a měkká nebo naopak studená. Studená se krájí na plátky, které se podávají jako příloha nebo se dále smaží či grilují. K dostání je i instatní polenta.

Číst více
polotovar

polotovar

Polotovar je kuchyňsky již upravený pokrm nebo potravina, která je určena pouze k tepelnému zpracování.

Číst více
polotvrdý sýr

polotvrdý sýr

Polotvrdé sýry jsou šťavnatější a měkčí než sýry tvrdé. Hlavně se dají lépe krájet. Sýry zrají 5 - 8 týdnů. Mezi nejznámější polotvrdé sýry patří eidam a gouda, které jsou zvláštní hlavně tím, že jsou bez mazu. Dále se mezi polotvrdé sýry řadí rokfór, gorgonzola a stilton.

Číst více
Polská omáčka

Polská omáčka

Základ této omáčky tvoří bešamelová omáčka. Je jako tradiční omáčka ochucena strouhaným muškátovým oříškem. Omáčka je však ochucena křenem a fenyklem, citronovou šťávou a zjemněna zakysanou smetanou. Řadí se mezi teplé hrubé bílé omáčky. Tuto omáčku používáme především k restovaným masům. Není ale problém ji použít v zapékaných pokrmech.

Číst více
pomelo

pomelo

Vypadá jako velký zelený grep. Je křížencem grepu a citrusů a jeho původ je zřejmě v Izraeli. Má nakyslou chuť podobnou grepu. Obsahuje hlavně vitamín C a železo. Pomelo se konzumuje syrové a bez slupky. Můžete jej přidat do ovocných salátu i do marmelád pro zpestření chuti. V podstatě má stejné použití jako ostatní citrusové plody. Ze zdravotního hlediska je vhodný především v boji proti vysokému cholesterolu a srdečním nemocem.

Číst více
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena