Slovník pojmů

pastis

pastis

Je čirý, silně aromatický likér, který jako aperitiv je velmi populární na jihu Francie. Je podobný pernodu. Obyčejně se míchá s vodou, která jej zakalí doběla.

Číst více
Pavlova dort

Pavlova dort

Známý dezert pojmenovaný po ruské baleríně Anně Pavlově. Základ tvoří křehký sníh z bezé. Zdobí se šlehačkou a ovocem. Dezert se podává s ovocnou šťávou.

Číst více
pečárka

pečárka

Houba s bělavou plodnicí s růžovými lupeny. Nejjemnější jsou pečárky francouzské.

Číst více
pecorino

pecorino

Pecorino je typický tvrdý italský sýr vyráběný z ovčího mléka. Název Pecorino vychází z italského slova pecora, které znamená ovce, a je chráněn v EU. Sýr má barvu smetanovou až sýrově světle žlutou. Pecorino s delším zráním mají vytvořenou kůrku sýrově žluté barvy o různé tloušťce v závislosti na délce zrání. Chuť sýru je slaná, výrazně pikantní. Chuťově je podobný českému sýru Niva. Použití má podobné jako parmazán.

Číst více
pektin

pektin

Organická látka, která se vyskytuje v ovoci a zelenině. Je důležitá pro ztuhnutí zavařenin, cukrovinek a rosolů. Uměle vyrobený pektin je k dostání v obchodech.

Číst více
pelmeně

pelmeně

Ruské taštičky z nudlového těsta plněné masovou směsí.

Číst více
pendrek

pendrek

Cukrovinka tmavě hnědé až černé barvy vyrobená z lékořice.

Číst více
penne

penne

Klasické italské těstoviny. Jedná se o široké a krátké rourky - trubičky, ale se skosenými konci. Používají se téměř všude.

Číst více
pennette

pennette

Drobné krátké duté těstoviny, doslova pera či brka, drobnější než klasické penne.

Číst více
penzion

penzion

Dům pro dlouhodobé ubytování omezeného počtu hostů. Stravování poskytuje pouze ubytovaným, často však i bez stravy.

Číst více
peperonata

peperonata

Pokrm z paprikových lusků dušených s cibulí na olivovém oleji, podává se jako příloha k masům nebo jako samostatný pokrm.

Číst více
pepperoni

pepperoni

Italské kořeněné klobásky, které se používají při přípravě pizzy.

Číst více
perkelt

perkelt

Druh guláše z vepřového nebo skopového masa.

Číst více
perník

perník

Trvanlivé pečivo s přídavkem medu, sirupu, cukru a koření.

Číst více
pesto

pesto

Pesto je pasta z bazalky, česneku, piniových oříšků, olivového oleje a sýru. Obvykle parmazánu. Čím více pesto odpovídá originálnímu receptu, tím je lepší a samozřejmě dražší.

Číst více
Pesto genovese

Pesto genovese

Omáčka na těstoviny z čerstvé bazalky, olivového oleje, parmazánu, pecorina a drcených piniových oříšků.

Číst více
physalis

physalis

Pokud vám ten název nic neříká, snad vám napoví víc mochyně nebo židovská třešeň. Je to zelenožlutá bobule velká asi jako třešně, která se nachází v uzavřeném, světle hnědém pouzdře. Má sladkokyselou chuť podobnou ananasu. Po vyjmutí můžeme jíst bobule i za syrova. V ovocných salátech jsou vynikají. Je třeba je však rozpůlit. Dužina pak lépe přijímá cukr. Dá se taky usušit, pak podobna rozinkám. Pozor ale, nezralé plody jsou jedovaté!

Číst více
piadina

piadina

Placka z hladké mouky plněná většinou rukolou a měkkým bílým sýrem stracchino, ale i parmskou šunkou a podobně.

Číst více
Pici

Pici

Dlouhé těstoviny typické pro toskánskou kuchyni.

Číst více
pilaf

pilaf

Původně orientální jídlo, které se připravuje z dušeného kořeněného masa, nejčastěji skopového nebo drůbežího a rýže. Ochucuje se kořením jako je kardamom, hřebíček, plátky citrónu. Na konci přípravy musí být pilav suchý, s volnými zrnky rýže a kapalné přísady všechny musí vsáknout do rýže. Vaříme při co nejnižší teplotě.

Číst více
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena