Je čirý, silně aromatický likér, který jako aperitiv je velmi populární na jihu Francie. Je podobný pernodu. Obyčejně se míchá s vodou, která jej zakalí doběla.
Známý dezert pojmenovaný po ruské baleríně Anně Pavlově. Základ tvoří křehký sníh z bezé. Zdobí se šlehačkou a ovocem. Dezert se podává s ovocnou šťávou.
Houba s bělavou plodnicí s růžovými lupeny. Nejjemnější jsou pečárky francouzské.
Pecorino je typický tvrdý italský sýr vyráběný z ovčího mléka. Název Pecorino vychází z italského slova pecora, které znamená ovce, a je chráněn v EU. Sýr má barvu smetanovou až sýrově světle žlutou. Pecorino s delším zráním mají vytvořenou kůrku sýrově žluté barvy o různé tloušťce v závislosti na délce zrání. Chuť sýru je slaná, výrazně pikantní. Chuťově je podobný českému sýru Niva. Použití má podobné jako parmazán.
Organická látka, která se vyskytuje v ovoci a zelenině. Je důležitá pro ztuhnutí zavařenin, cukrovinek a rosolů. Uměle vyrobený pektin je k dostání v obchodech.
Ruské taštičky z nudlového těsta plněné masovou směsí.
Cukrovinka tmavě hnědé až černé barvy vyrobená z lékořice.
Klasické italské těstoviny. Jedná se o široké a krátké rourky - trubičky, ale se skosenými konci. Používají se téměř všude.
Drobné krátké duté těstoviny, doslova pera či brka, drobnější než klasické penne.
Dům pro dlouhodobé ubytování omezeného počtu hostů. Stravování poskytuje pouze ubytovaným, často však i bez stravy.
Pokrm z paprikových lusků dušených s cibulí na olivovém oleji, podává se jako příloha k masům nebo jako samostatný pokrm.
Italské kořeněné klobásky, které se používají při přípravě pizzy.
Druh guláše z vepřového nebo skopového masa.
Trvanlivé pečivo s přídavkem medu, sirupu, cukru a koření.
Pesto je pasta z bazalky, česneku, piniových oříšků, olivového oleje a sýru. Obvykle parmazánu. Čím více pesto odpovídá originálnímu receptu, tím je lepší a samozřejmě dražší.
Omáčka na těstoviny z čerstvé bazalky, olivového oleje, parmazánu, pecorina a drcených piniových oříšků.
Pokud vám ten název nic neříká, snad vám napoví víc mochyně nebo židovská třešeň. Je to zelenožlutá bobule velká asi jako třešně, která se nachází v uzavřeném, světle hnědém pouzdře. Má sladkokyselou chuť podobnou ananasu. Po vyjmutí můžeme jíst bobule i za syrova. V ovocných salátech jsou vynikají. Je třeba je však rozpůlit. Dužina pak lépe přijímá cukr. Dá se taky usušit, pak podobna rozinkám. Pozor ale, nezralé plody jsou jedovaté!
Placka z hladké mouky plněná většinou rukolou a měkkým bílým sýrem stracchino, ale i parmskou šunkou a podobně.
Dlouhé těstoviny typické pro toskánskou kuchyni.
Původně orientální jídlo, které se připravuje z dušeného kořeněného masa, nejčastěji skopového nebo drůbežího a rýže. Ochucuje se kořením jako je kardamom, hřebíček, plátky citrónu. Na konci přípravy musí být pilav suchý, s volnými zrnky rýže a kapalné přísady všechny musí vsáknout do rýže. Vaříme při co nejnižší teplotě.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena