Mrkev je jednoletá až dvouletá rostlina (podle odrůdy) s vysokou větvenou lodyhou. Její kořen se řadí mezi zeleninu.Mrkev pochází z jižní Asie, z oblasti Afghánistánu, Íránu a Pákistánu, kde ještě přežívají její divocí a nezkultivovaní zástupci a tvoří tak centrum diverzity druhu. Historie jejího rozšíření není zcela jistá. Předpokládá se, že se v 10. století rozšířila do celé oblasti od Indie pro východní Středomoří.Mrkev můžeme jíst syrovou, vcelku, jen tak po opláchnutí a oškrábání, nasekanou nebo nastrouhanou do salátů, či tepelně upravenou v polévkách, omáčkách, vařenou, dušenou nebo pečenou jako přílohu k masitým pokrmům. V polévkách bývá často kombinována s celerem a cibulí.Více se o mrkvi dozvíte v našem článku Mrkev - karotka
Kulatý vdoleček z kynutého těsta obvykle prodávaný v papírovém košíčku. Rozlišujeme však mezi anglickými a americkými. Mají jiný tvar a těsto je náročnější. Obvykle ale zahrnují kousky čokolády, rozinky, oříšky, skořici, kandované ovoce a další.
Jugoslávský nebo řecký pokrm z mletého masa.
Surový třtinový cukr, který se hodí k pečení ovocných koláčů a jako přísada do indických pokrmů. Může se také používat na běžné kuchyňské úpravy, ale je to škoda.
Oblíbený dietní pokrm pocházející ze Švýcarska skládající se z ovesných vloček a ovoce.
Anglická hořčice vyráběná průmyslově v prášku podle speciální receptury, velmi ostré chuti, světle žluté barvy.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena