Slovník pojmů

minestrone

minestrone

Vydatná zeleninová polévka, v různých místech Itálie se připravuje z různých ingrediencí, většinou obsahuje cibuli, mrkev, celer, brambory a rajčata.

Číst více
minestroni

minestroni

Nejrůznější drobná zavářka do polévek, jako např. alfabeto, orzo, occhi di lupo, pernicette, stelline.

Číst více
minimální trvanlivost

minimální trvanlivost

Datum vymezující minimální dobu, po kterou si potravina zachvá své vlastnosti. Musí být dodrženy skladovací podmínky. V takovém případě je potravina zdravotně nezávadná.

Číst více
Mirin

Mirin

Mirin je slazené japonské rýžové víno. Používá se především jako ochucovadlo při vaření. Někdy bývá nazýváno jako slazené saké, což v podstatě je. Mirin se však nikdy nepije samotný, používá se výhradně na vaření. Mirin je bílé až zlatavé víno. Má nízký obsah alkoholu, obvykle 13 - 15% a jemnou nasládlou chuť. Víno mirin se používá především v japonské a asijské kuchyni do omáček, jako příloha k suši, pod maso, ke grilovaným rybám nebo u ryb, kde chceme odstranit nepříjemné rybí aroma. Mirin můžeme přidat přímo do vařeného jídla a krátce povařit, přičemž alkohol samozřejmě vyprchá. Pokud chceme alkohol zachovat, přidáme víno až do hotového pokrmu. Mirin se také používá tam, kde potřebujeme nahradit sójovou omáčku a cukr. Víno se obvykle dá koupit ve specializovaných obchodech a asijskými surovinami nebo velkých hypermarketech s oddělením pro labužníky. Náhradou za mirin může být suché sherry s trochou cukru.

Číst více
misticanza

misticanza

Směs různých druhů bylinek a salátové zeleniny.

Číst více
mladina

mladina

Vařené mladé pivo.

Číst více
modifikované škroby

modifikované škroby

Jsou škroby získané chemickými změnami jedlých škrobů v nativním stavu.

Číst více
mojito

mojito

Míchaný nápoj z ledu, kubánského rumu, třtinového cukru, máty a limetky.

Číst více
molton

molton

Podložka pod ubrus.

Číst více
mononenasycené mastné kyseliny

mononenasycené mastné kyseliny

Jsou mastné kyseliny s jednou dvojnou cis- vazbou.

Číst více
montasio

montasio

Jemný stolní sýr vyráběný ze směsi kravského a kozího mléka.

Číst více
morek

morek

Obsah dutých kostí, kostní dřeň.

Číst více
Mornay

Mornay

Základ této omáčky tvoří bešamelová omáčka. Je jako tradiční omáčka ochucena strouhaným muškátovým oříškem. Navíc v ní však najdeme žloutky a strouhaný parmazán nebo jiný tvrdý sýra. Tyto ingredience dají omáčce zcela jinou chuť. Řadí se mezi teplé bešamelové omáčky. Tuto omáčku používáme především k zapékání masa, drůběže, zeleniny i ryb. Můžeme ji ale také použít místo běžné omáčky k restovaným masům.

Číst více
mortadella

mortadella

Známý italský salám s kousky slaniny a koření.

Číst více
moscatelo

moscatelo

Suché dezertní víno z muškátové vinné révy.

Číst více
mošt

mošt

Sladká šťáva vytékající z rozdrcených hroznů při jejich lisování.

Číst více
mostarda

mostarda

Ovocná hořčice připravovaná z různých druhů ovoce, cukru a esenciálního hořčičného oleje, kandované ovoce nakládané v pikantním sirupu s hořčičnými semínky, podává se k masům a sýrům.

Číst více
motel

motel

Splňuje podmínky kladené na hotel s jednodušším vybavením. Poskytuje služby především motoristům.

Číst více
mousse

mousse

Je pěna s chutí po dané surovině. Například mousse jahodový připravíme tak, že do jahodového protlaku vmícháme ušlehanou šlehačku a rozpuštěnou želatinu.

Číst více
mozzarella

mozzarella

Velice jemný italský sýr původem z Neapole. Vyrábí se z čerstvého kravího nebo bůvolího mléka. Má jemnou smtanovou chuť. Prodává se v mnoha tvarech. Pizzu nebo těstoviny si bez něj nedokáže představit žádný Ital. Mozzarella se přidává téměř všude. Do salátů, na zapékání, na maso. Mozzarela se prodává v roztoku. Exituje ale i mozzarella blok.

Číst více
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena