Slovník pojmů

máslo

máslo

Máslo je mléčný výrobek, který obsahujem výhradně mléčný tuk a to ve formě emulze vody a tuku. Čerstvé je máslou pouze do 20 dnů od data výroby.

Číst více
maso

maso

Masem nazýváme všechny částí zvířat, které jsou určeny a také vhodné ke spotřebě. O jejich "použitelnosti" rozhoduje právní předpis. Přibližné složení masa:

  • voda: až 77 %
  • bílkoviny: až 19 %
  • živočišný tuk: až 3 %
  • dusíkaté látky nebílkovinné: 2 %
  • anorganické látky: 1 %
  • bezdusíkaté látky: 0,9 %

Číst více
máta peprná

máta peprná

Nenáročná rostlina, velmi oblíbená v západní Evropě, zejména v Anglii. Používá se čerstvá i sušená na jehněčí a skopové pečeně, do salátů, likérů.

Číst více
matjesy

matjesy

Velmi chutný a tučný sleď ještě nevytřený. Konzumují se obvykle naložení v soli. nebo v oleji.

Číst více
matoliny

matoliny

Slupky, zrnka po vylisování hroznů.

Číst více
máz

máz

Obvykle piva - dutá míra 1,4 litru.

Číst více
medailónky

medailónky

Tvar porcovaného masa, které se používá na přípravu minutek nebo pokrmy studené kuchyně. Obvykle mají pravidelný tvar o velikosti nejvíc 6 cm.

Číst více
medovina

medovina

Alkoholický nápoj vyrobený zkvašením roztoku vody a včelího medu, k němuž se přidává čistý líh.

Číst více
měkký sýr

měkký sýr

Měkké sýry zrají nejméně 4 týdny. Měkké sýry by měly mít při nákupu bílou sýrovou hmotu, která by se měla drobit. Zvláštním druhem měkkých sýrů je camembert, brie a blaťácké zlato. Největší sortiment těchto sýrů nabízí hlavně Francie.

Číst více
melangees

melangees

Směs brambor a jablek zapečených s máslem, oblíbená příloha k vepřovému masu nebo teplé šunce.

Číst více
melasa

melasa

Melasa je vedlejším produktem výroby cukru z cukrové třtiny. Melasa je zbavena většiny cukru, přesto je však dostatečně sladká, a tím se může stát náhražkou jiných , běžně užívaných sladidel, které neobsahují žádné živiny například bílý cukr.

Číst více
meloun vodní

meloun vodní

Vodní meloun se u nás vyskytuje nejčasteji a to jak na zahrádkách, tak v obchodech. Pěstuje se hlavně pro svou velikost, šťavnatost a výraznou sladkost. Má různý tvar a barvu. Nejen slupky, ale i dužiny. Slupka je obvykle zelená, žlutozelená, dužina krvavě červená až růžová a navíc meloun obsahuje malá obvykle černá semínka. Ta mají pozitivní účinky na žažívací trakt.

Číst více
menu

menu

Je pevná sestava pokrmů doplněná vhodnými nápoji.

Číst více
Metaxa

Metaxa

Metaxa je jedinečný řecký nápoj s dlouhou tradicí. Jeho autor Spyros Metaxas jistě v roce 1880 netušil, že se jeho značka stane jedním ze symbolů slunného Řecka. K výrobě pětihvězdičkové Metaxy se používají tři druhy sluncem vysušených vinných hroznů, které se destilují a zrají nejméně 5 let v pryskyřičných dubových sudech. Po skončení procesu zrání se destilát míchá s archivními ročníky muškátových vín, výtažky z růžových okvětních lístků a tajemnou směsí řeckých bylin, které pak ještě půl roku zrají – tím se výrobní proces liší od postupů používaných u brandy. Tato tradiční receptura se předává z generace na generaci více než 100 let.

Číst více
Mezcal

Mezcal

Mexická pálenka z narkotických kaktusů "peyotl" nebo "mezcal", je vlastně prostá tequila, někdy se zeleným nádechem, někdy s malým kaktusem peyotlem uvnitř, jindy je zase čirá, ale nikdy není narkotická.

Číst více
mezze penne

mezze penne

Krátké duté těstoviny, doslova pera či brka, kratší než klasické penne.

Číst více
milk shake

milk shake

Osvěžující chlazený ovocný mléčný nápoj.

Číst více
Milkshake

Milkshake

Řadí se mezi mléčné studené nápoje. V šejkru protřeseme led, lžičku cukru, 12 cl mléka a lihovinu. Přecedíme do ozdobné sklenice. Různými přídavky jako například lžíce mleté kávy, kakaového prášku nebo ovocného sirupu získáme milkshake dané chuti.

Číst více
minestra

minestra

Sváteční italská hustá zeleninová polévka, ke které se podává v misce nastrouhaný sýr.

Číst více
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena