Máslo je mléčný výrobek, který obsahujem výhradně mléčný tuk a to ve formě emulze vody a tuku. Čerstvé je máslou pouze do 20 dnů od data výroby.
Masem nazýváme všechny částí zvířat, které jsou určeny a také vhodné ke spotřebě. O jejich "použitelnosti" rozhoduje právní předpis. Přibližné složení masa:
Nenáročná rostlina, velmi oblíbená v západní Evropě, zejména v Anglii. Používá se čerstvá i sušená na jehněčí a skopové pečeně, do salátů, likérů.
Velmi chutný a tučný sleď ještě nevytřený. Konzumují se obvykle naložení v soli. nebo v oleji.
Slupky, zrnka po vylisování hroznů.
Obvykle piva - dutá míra 1,4 litru.
Med je potravina složena z glukózy, fruktózy a organických kyselin a enzymů, které se zachycují při sběru nektaru z květin.Včely nektar sbírají a kombinují se svými látkami. Pak jej uskladňují a nechávají zrát a dehydratovat v plástvích.Více se o blahodárných účincích medu a jeho složení dočtete v našem článku Med - tekuté zlato.
Tvar porcovaného masa, které se používá na přípravu minutek nebo pokrmy studené kuchyně. Obvykle mají pravidelný tvar o velikosti nejvíc 6 cm.
Alkoholický nápoj vyrobený zkvašením roztoku vody a včelího medu, k němuž se přidává čistý líh.
Měkké sýry zrají nejméně 4 týdny. Měkké sýry by měly mít při nákupu bílou sýrovou hmotu, která by se měla drobit. Zvláštním druhem měkkých sýrů je camembert, brie a blaťácké zlato. Největší sortiment těchto sýrů nabízí hlavně Francie.
Směs brambor a jablek zapečených s máslem, oblíbená příloha k vepřovému masu nebo teplé šunce.
Melasa je vedlejším produktem výroby cukru z cukrové třtiny. Melasa je zbavena většiny cukru, přesto je však dostatečně sladká, a tím se může stát náhražkou jiných , běžně užívaných sladidel, které neobsahují žádné živiny například bílý cukr.
Vodní meloun se u nás vyskytuje nejčasteji a to jak na zahrádkách, tak v obchodech. Pěstuje se hlavně pro svou velikost, šťavnatost a výraznou sladkost. Má různý tvar a barvu. Nejen slupky, ale i dužiny. Slupka je obvykle zelená, žlutozelená, dužina krvavě červená až růžová a navíc meloun obsahuje malá obvykle černá semínka. Ta mají pozitivní účinky na žažívací trakt.
Je pevná sestava pokrmů doplněná vhodnými nápoji.
Metaxa je jedinečný řecký nápoj s dlouhou tradicí. Jeho autor Spyros Metaxas jistě v roce 1880 netušil, že se jeho značka stane jedním ze symbolů slunného Řecka. K výrobě pětihvězdičkové Metaxy se používají tři druhy sluncem vysušených vinných hroznů, které se destilují a zrají nejméně 5 let v pryskyřičných dubových sudech. Po skončení procesu zrání se destilát míchá s archivními ročníky muškátových vín, výtažky z růžových okvětních lístků a tajemnou směsí řeckých bylin, které pak ještě půl roku zrají – tím se výrobní proces liší od postupů používaných u brandy. Tato tradiční receptura se předává z generace na generaci více než 100 let.
Mexická pálenka z narkotických kaktusů "peyotl" nebo "mezcal", je vlastně prostá tequila, někdy se zeleným nádechem, někdy s malým kaktusem peyotlem uvnitř, jindy je zase čirá, ale nikdy není narkotická.
Krátké duté těstoviny, doslova pera či brka, kratší než klasické penne.
Osvěžující chlazený ovocný mléčný nápoj.
Řadí se mezi mléčné studené nápoje. V šejkru protřeseme led, lžičku cukru, 12 cl mléka a lihovinu. Přecedíme do ozdobné sklenice. Různými přídavky jako například lžíce mleté kávy, kakaového prášku nebo ovocného sirupu získáme milkshake dané chuti.
Sváteční italská hustá zeleninová polévka, ke které se podává v misce nastrouhaný sýr.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena