Druh iránského grilovacího zařízení.
Vyskytuje se v kostech, ale zásobovacími orgány jsou játra a ledviny. Denní dávka manganu je asi 100 mg. Dlouhodobý nadbytek způsobuje nerovnováhu vápníku a hořčíku. Naopak nedostatek manganu brání vstřebávání vápníku v kostech. Dále je nezbytný pro tvorbu hemoglobinu, rozmožování, důležitý pro nervový systém a odbourávání cukrů a tuků.
Druh hrášku, jehož lusk je jedlý. Je velice bohatým zdrojem vlákniny a používá se jako obloha.
Plod exotického stromu. Ovoce je v době zralosti červené. Dužina je broskvově žlutá. Chuť je typická, sladká a nejvýraznější v doprovodu pomerančové nebo citronové šťávy. Používá se do salátů, zmrzlin, sorbetů, při nakládání zeleniny i pod maso. Oblíbené jsou sušené plátky manga v cukru a s různými příchutěmi.
Nezralé mango se nakrájí na plátky, usuší a následně rozemele. Prášek se používá jako koření do omáček nebo pod maso.
U nás rozšířená zelenina podobná špetánu. Obsahuje provitamín A, vitamín B a C, draslík, hořčík, fosfor, železo, vápník. Listy mangoldu se upravují jako špenát. Drobné lístky přidáme do polévek, omáček nebo salátů. Silné řapíky listů můžeme používat podobně jako chřest. Řapíky lze použít pod maso místo papriky, také místo květáku s míchanými vějci.
Z manioku se používají hlavně kořeny rostliny, které obsahují čistý škrob. Používají se čerstvé, vaření, smažené, pečené nebo i rozemleté na mouku do placek, moučníků a koláčů. Jsou vynikajícím zahušťovadlem
Plod mučenky jedlé. Plody maracuji mají tuhou, tenkou kožovitou slupku a šťavnatou rosolovitou dřeň, která chutí připomíná meruňku nebo broskev. Jasně žlutá odrůda (tzv. zlatá maracuja) je daleko větší, u některých variet dorůstají plody až velikosti grapefruitu. Slupka je před uzráním hladká a lesklá, v době zralosti zvrásněná a nedrží pravidelný kulovitý tvar. Maracuja se může jednoduše rozkrojit a vysrknout nebo se dužnina vyjídá lžičkou. Maracuja se často přidává do tropických džusů, ovocných salátů, koktejlů, marmelád, dezertů i jogurtů. V Izraeli se z maracuji vyrábí víno, v Mexiku jedí ovoce syrové s chilli a limetkou, ve Vietnamu se maracuja podává s medem a zmrzlinou.
Italský třešňový likér používaný do koktejlů a dezertů.
Višeň, která roste ve Středozemí. Vyrábí se z nich likér Maraschino.
Marcipán je polotuhá hmota vyrobená z 1 dílu marcipánové hmoty (min. 50% mandle a max. 50% cukru) a 1 dílu cukru moučky a vody. Marcipán můžeme barvit, jemně ochucovat a zdobit sypáním, zdobením nebo polevou. Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Tuhé emulze jedlých rostlinný tuků s tekutou složkou.
Nálev z octu, oleje, vína nebo bylinek či koření, do kterého se nakládá maso nebo ryby před tepelnou úpravou.
Nechání potravin (hlavně masa, zeleniny a sýrů) ve směsi aromatických látek a kapalin (marinádě) po delší dobu, aby potraviny nasákly určenou vůní a chutí. U masa je se jedná také o jeho změkčení. Marináda je obvykle směs oleje, octa nebo vína a zvoleného koření.
Mořit maso v nálevu s kořením nebo pouze v oleji s citrónovou šťávou, aby změklo a nabylo výraznější chuti.
Marmeláda se vyrábí podobným způsobem jako džem z přírodních sladidel, vody a ovocné suroviny ve vhodné rosolovité konzistenci. Do kupovaných marmelád se obvykle přidávají suroviny z citrusových plodů, jako dřeně, šťávy nebo kůry.
Jedná se o pastu hnědé barvy a výrazné slané chuti, která obsahuje koncentrovaný výtažek z kvasnic. Používá se ke zvýraznění polévek, na toasty nebo sendviče.
Druh dezertního vína, známá je sladká, ale vyrábí se také suchá marsala chuťově připomínající sherry.
Pěnové bonbony, které se pojídají přímo nebo se opékají. Vyrábí se z cukru, bílku a želatiny a obalují se v cukru.
Nesolený italský sýr s báječnou smetanovou chutí. Spíše by se dalo říct, že se jedná o velmi hustý smetanový krém. Sýr pochází z Lombardie a vzniká jako vedlejší produkt při výrobě jiných sýrů. Používá se ke zjemňování polévek a omáček. Hlavně ale nachází uplatnění ve sladké kuchyni. Nejznámější je tiramisu.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena