Slovník pojmů

mangal

mangal

Druh iránského grilovacího zařízení.

Číst více
mangan

mangan

Vyskytuje se v kostech, ale zásobovacími orgány jsou játra a ledviny. Denní dávka manganu je asi 100 mg. Dlouhodobý nadbytek způsobuje nerovnováhu vápníku a hořčíku. Naopak nedostatek manganu brání vstřebávání vápníku v kostech. Dále je nezbytný pro tvorbu hemoglobinu, rozmožování, důležitý pro nervový systém a odbourávání cukrů a tuků.

Číst více
Mangetout

Mangetout

Druh hrášku, jehož lusk je jedlý. Je velice bohatým zdrojem vlákniny a používá se jako obloha.

Číst více
mango

mango

Plod exotického stromu. Ovoce je v době zralosti červené. Dužina je broskvově žlutá. Chuť je typická, sladká a nejvýraznější v doprovodu pomerančové nebo citronové šťávy. Používá se do salátů, zmrzlin, sorbetů, při nakládání zeleniny i pod maso. Oblíbené jsou sušené plátky manga v cukru a s různými příchutěmi.

Číst více
mango prášek

mango prášek

Nezralé mango se nakrájí na plátky, usuší a následně rozemele. Prášek se používá jako koření do omáček nebo pod maso.

Číst více
mangold

mangold

U nás rozšířená zelenina podobná špetánu. Obsahuje provitamín A, vitamín B a C, draslík, hořčík, fosfor, železo, vápník. Listy mangoldu se upravují jako špenát. Drobné lístky přidáme do polévek, omáček nebo salátů. Silné řapíky listů můžeme používat podobně jako chřest. Řapíky lze použít pod maso místo papriky, také místo květáku s míchanými vějci.

Číst více
maniok

maniok

Z manioku se používají hlavně kořeny rostliny, které obsahují čistý škrob. Používají se čerstvé, vaření, smažené, pečené nebo i rozemleté na mouku do placek, moučníků a koláčů. Jsou vynikajícím zahušťovadlem

Číst více
maracuja

maracuja

Plod mučenky jedlé. Plody maracuji mají tuhou, tenkou kožovitou slupku a šťavnatou rosolovitou dřeň, která chutí připomíná meruňku nebo broskev. Jasně žlutá odrůda (tzv. zlatá maracuja) je daleko větší, u některých variet dorůstají plody až velikosti grapefruitu. Slupka je před uzráním hladká a lesklá, v době zralosti zvrásněná a nedrží pravidelný kulovitý tvar. Maracuja se může jednoduše rozkrojit a vysrknout nebo se dužnina vyjídá lžičkou. Maracuja se často přidává do tropických džusů, ovocných salátů, koktejlů, marmelád, dezertů i jogurtů. V Izraeli se z maracuji vyrábí víno, v Mexiku jedí ovoce syrové s chilli a limetkou, ve Vietnamu se maracuja podává s medem a zmrzlinou.

Číst více
maraschino

maraschino

Italský třešňový likér používaný do koktejlů a dezertů.

Číst více
maraska

maraska

Višeň, která roste ve Středozemí. Vyrábí se z nich likér Maraschino.

Číst více
margarín

margarín

Tuhé emulze jedlých rostlinný tuků s tekutou složkou.

Číst více
marináda

marináda

Nálev z octu, oleje, vína nebo bylinek či koření, do kterého se nakládá maso nebo ryby před tepelnou úpravou.

Číst více
marinování

marinování

Nechání potravin (hlavně masa, zeleniny a sýrů) ve směsi aromatických látek a kapalin (marinádě) po delší dobu, aby potraviny nasákly určenou vůní a chutí. U masa je se jedná také o jeho změkčení. Marináda je obvykle směs oleje, octa nebo vína a zvoleného koření.

Číst více
marinovat

marinovat

Mořit maso v nálevu s kořením nebo pouze v oleji s citrónovou šťávou, aby změklo a nabylo výraznější chuti.

Číst více
marmeláda

marmeláda

Marmeláda se vyrábí podobným způsobem jako džem z přírodních sladidel, vody a ovocné suroviny ve vhodné rosolovité konzistenci. Do kupovaných marmelád se obvykle přidávají suroviny z citrusových plodů, jako dřeně, šťávy nebo kůry.

Číst více
marmite

marmite

Jedná se o pastu hnědé barvy a výrazné slané chuti, která obsahuje koncentrovaný výtažek z kvasnic. Používá se ke zvýraznění polévek, na toasty nebo sendviče.

Číst více
marsala

marsala

Druh dezertního vína, známá je sladká, ale vyrábí se také suchá marsala chuťově připomínající sherry.

Číst více
Marshmallows

Marshmallows

Pěnové bonbony, které se pojídají přímo nebo se opékají. Vyrábí se z cukru, bílku a želatiny a obalují se v cukru.

Číst více
mascarpone

mascarpone

Nesolený italský sýr s báječnou smetanovou chutí. Spíše by se dalo říct, že se jedná o velmi hustý smetanový krém. Sýr pochází z Lombardie a vzniká jako vedlejší produkt při výrobě jiných sýrů. Používá se ke zjemňování polévek a omáček. Hlavně ale nachází uplatnění ve sladké kuchyni. Nejznámější je tiramisu.

Číst více
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena