Silné přívlastkové víno, které se získává ze zmrzlých hroznových bobulí.
Holandský polotvrdý sýr výborné jemné chuti.
Málo používaný výraz pro zjemňování omáček pomocí žloutku rozmíchaném ve smetaně a másle. Po legírování omáčku dále nevaříme, aby se vejce nesrazilo.
Skládá se z gliadinu a gluteninu. Je obsažen v důležitých obilninách (pšenice, žito). Tyto bílkoviny se nacházejí hlavně pod slupkou. Lepek ve vodě bobtná a váže tak na sebe vodu. Tvoří tak kostru běžného denního pečiva.
Jsou látky, které po nanesení na povrch potraviny udělují potravině lesklý vzhled nebo na ní vytvářejí ochranný povlak. Jedlé nebo odstranitelé povlaky se nepovažují za leštící látky.
Bylinka pěstovaná na každé zahradě hlavně jako polévkové koření. Původem z Přední Asie. Je velmi aromatická, takže ve větším množství může způsobovat alergické reakce. Přidáváme ho do vývarů, polévek (hlavně zeleninových). Kořeníme jím saláty, je vhodný do nádivek, tvarohu, pomazánek i bylinkových másel.
Stará jednotka hmotnosti. Odpovídá necelém půl kilogramu,. V různých zemích jsou však udávány jiné hodnoty.
Malé tropické ovoce o velikosti a tvaru velké maliny. Tato peckovice má tenkou kožovinou slupku, která se mění ve "skořápku". Pod slupkou se skrývá bělavá až prosvítající dužina. Je velmi šťavnatá, sladká a má neobyčejně jemné aroma. Velmi oblíbené je v asijských zemích. Toto ovoce se nesmí vařit, jinak jeho dužina zhouževnatí.
Lihové kvašení je proces, při kterém vzniká ethylalkohol a kyslíčník uhličitý. Ty se uvolňují z cukru za působení kvasinek.
Lihovost znamená obsah lihu v tekutině. Vyjadřuje se procenty a posuzuje se ml absolutního alkoholu v e 100 ml tekutiny.
Má lehkou, jemnou chuť a je výživný. Hojně je upravován ve Francii, Itálii, Německu a Balkánském poloostrově. K vaření a pečení se používá tvrdý lilek. Měkký lilek začíná hořknout. Před samotnou přípravou se doporučuje lilek rozkrojit, osolit a nechat jej vyloučit tekutinu. Lilek tak nebude hořký. Pak se již postupuje podle receptu.
Byl pojmenován podle srpovitého tvaru lusku. Zralá semena se tepelně upravují a konzervují a nezralé zelené lusky se používají jako zelenina.
Citrusové plody, které chutnají podobně jako citrony. Jsou zelené, menší a zpravidla neobsahují jádra. Jejich šťáva ale není tak agresivní. Používají se jako citrony a jsou důležité v exotických koktejlech a zálivkách.
Osvěžující ochucený nápoj s obsahem alkoholu maximálně do 0,4%. Obvykle se vyrábí z pitné vody, sirupů, ovocných šťáv, sodovky nebo džusů. Doslazují se cukrem nebo medem a je možné je ochucovat vejci.
Druh těstovin, které mají tvar jako malé flíčky.
Tenké italské těstoviny podobné špagetám. Říká se jim také jazýčky. V podstatě to jsou užší lasagne nebo placaté špagety. Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Přirozené estery mastných kyselin. Neobsahují aromatické jádro a ani netěkají s vodní parou.
Ořech s velmi tvrdou skořápkou. Obsahuje vitamín B2, B1, vitamín C, železo, draslík, měď, fosfor, vápník a asi 60% tuku. Používá se vždy jen jádro. Ořechy jsou oblíbené hlavně ve sladké kuchyni, na ozdobu moučníků, do krémů, ale i pod maso a do nádivek. Pro získání oleje se lisuje.
Placky z bramborového těsta, které jsou pečené nasucho. Tukem se potírají až hotové.
Dlouhý nápoj, který se připravuje vždy s ledem do větších sklenic (250-300 ml). Lihovina je "prodloužena" sodovkou nebo sektem.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena