Je polotovar vzniklý pečením nebo jinou tepelnou úpravou těst a hmot.
Hebrejsky čistý, v židovské kuchyni je to nápoj nebo jídlo výhradně nezávadné, připravované podle striktních postupů s rituálními prvky.
Degustátor, znalec vín.
Recept studené kuchyně. Je to krabí maso v majonéze ochucené bílým vínem a citronem. Krabí koktejl se servíruje ozdobený šlehačkou a toasty.
Vytříděná vejce, která mají porušenou skořápku i podskořápkové blány.
Základ této omáčky tvoří bešamelová omáčka. Je jako tradiční omáčka ochucena strouhaným muškátovým oříškem. Je však zjemněna smetanou, máslem a žloutky. Řadí se mezi teplé bešamelové omáčky. Tuto omáčku používáme především k zapékání masa, drůběže, zeleniny i ryb. Můžeme ji ale také použít místo běžné omáčky k restovaným masům.
Doslova by se dalo říct, že se jedná o kašovitou hmotu vyrobenou ze směsi semen hořčice bílé a černé. Kremžská hořčice se konzumuje téměř výhradně v Česku a Rakousku. Přibarvená kremžská hořčice má žlutohnědou barvu a nepřibarvená má šedohnědou.
Mořští ráčci, kteří mají deset noh, žádná klepeta a dvě dlouhá tykadla. Krevety vaříme podle velikosti asi 3 - 4 minuty v dostatečném množství slané vody. Jsou oblíbenou pochoutkou mnoha labužníků.
Sušené ovoce, především jablka a hrušky.
Tohle označení se používá pro křupavý, někdy máslový karamel s oříšky či mandlemi. Hmota se nechá ztvrdnout na alobalu potřeném olejem a pak se rozláme nebo rozdrtí. Krokant slouží jako náplň čokoládových bonbonů nebo jako sypání dezertů a sladkých moučníků.
Kroupy se vyrábějí převážně z ječmene. Zrna jsou zbavena horních obalových vrstev broušením. Proto jsou vhodné při bezlepkových dietách.
Krupice se získává z prvního mletí obilí v podobě hrubších částic zbavených slupky.
Tenká křupavá kůrka na jídle.
Oválné košíčky z listového těsta.
Malé kulaté biftečky z mletého masa nebo také smažené kostičky z pečiva
Světle žlutý olej, téměř bez chuti a vůně. Většinou se prodávají oleje rafinované. Přesto se dá tento olej lisovat za studena, ale trh je malý. Vhodný ke smažení a používá se při výrobě tuků. Lidé držící diety by jej měli vyhledávat.
Tradiční jihočeská polévka s houbami a smetanou.
Druh potravinářského barviva. Používá se převážně v cukrářství nebo při přípravě omáček. Je to tmavě hnědá kapalina připravená karamelizací cukru.
Je polodlouhý trpasličí pomeranč. Patří nejmenší citrusové plody. Je jen 2 - 4 cm dlouhý. Plody, dužina i slupka jsou oranžové a jedlé, takže je nemusíme loupat. Umyjeme je, nakrájíme na kolečka a můžeme se do nich pustit. Plody mají výrazné aroma. Kůra je hořká a dužina je naopak hodně sladká. Jsou delikatesou ke grilovanému masu, drůbeži, zvěřině nebo třeba fondue. K jídlu se doporučují tmavší, ale občas v nich bývají pecky. Ty jediné se nejedí. Plod konzumujeme čerstvý nebo nakládaný.
Kumys je středoasijský alkoholický nápoj z kvašeného kobylího mléka. Nápoj je široce rozšířen jak ve Střední Asii, tak i v evropské části Ruska.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena