Klevera je švestková omáčka podávaná k moučníkům.
Šišky z mletého masa dušené v omáčce.
Poklice na udržení teploty pokrmů.
Křupavý nekvašený chléb.
Ve slovácké kuchyni název pro knedlíky.
Alkaloid vyskytující se např. v kávových semenech, listech čajovníku a v semenech koly. Má povzbuzující účinek.
Kokos, chcete-li kokosový ořech je plod palmy kokosové.Z kokosu a palmy kokosové se zužitkovává vše. Z kokosu se konzumuje mléko, sušená či čerstvá dužina. V neposlední řadě se vyrábí také kokosový olej.Více se o kokosu dozvíte v našem článku KokosFoto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Bílkovinné pojivé tkáně masa, při vaření se mění v klih (glutin).
Japonská čajová houba, která se používá pro přípravu kvašeného nápoje ze slazeného čaje nebo mléka. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek.
Kompot je obvykle konzervované ovoce sterilací. Steriluje se v nálevu nebo bez a v neprodyšně uzavřeném obalu.
Komprimáty se vyrábějí lisováním ochucených práškových směsí. Většinou jsou ve tvaru tablet, čoček nebo placek.
Při kontaminaci se zanášejí kontaminující látky do pokrmu, nebo do prostřecí, ve kterém se potravina či pokrm vyskutuje. Případné kontaminované potraviny, pokrmy nebo nápoje jsou pak zdravotně závadné.
Látky, které se do potravin dostaly neúmyslně při výrobě, zpracování, balení, přepravě nebo skladování. Jedná se hlavně o mechanické znečištěniny, mikroby, živé nebo mrtvé škůdce, případně části jejich těl.
Tradiční jídlo staročeské kuchyně. Připravuje se z vařených brambor, uzeného masa, pohanky, cibuli, tuku a ochucuje se česnekem, solí a kořením.
Kontuzsowka, česky Kontušovka, má původ zřejmě v Polsku. Jedná se silnou lihovinu. Kontuzsowka se vyrábí i u nás. Kontuzsowka je silný bylinný likér s obsahem alkoholu mezi 40 - 60 %. Bývá mírně přislazena. Likér se vyrábí většinou z aromatických olejů smísených s pitným lihem. K výrobě se používají esence nebo tresti různého složení. Kontuzsowka nejčastě obsahuje obsahují anýz, fenykl, jalovčinky, mátu peprnou, koriandr, pelyněk, toto vše ve formě olejů. Používá se i nepatrné množství oleje citronového a růžového. Vše ovšem záleží na receptu a výrobci.
Konzerva je neprodyšně uzavřený potravinový výrobek. Většinou je potravina uzavřena v plechu - kovu. Musí být uzavřena tak, aby byla zaručena její obchodní sterilita. Nafouklé konzervy jsou zkažené!
Jsou látky, které prodlužují trvanlivost potravin a rhcání je také proti zkáze způsobené činností nejrůznějších mikroorganismů.
Hustota pokrmů.
Kopr je jednoletá rostlina, která dorůstá výšky až 120 centimetrů. Listy jsou podobné kapradí. Květy jsou žluté. Z rostliny se dá použít všechno kromě kořenu - semena kopru, čerstvá i sušená koprová nať (právě tu přidává většina z nás do nálevů na kyselé okurky). Vůně kopru je sladká a aromatická. Kopr chutná po kmínu a anýzu a je nepatrně hořký. Semena obsahují silice, vápník, fosfor a jiné minerální látky. Sbírají se až tehdy, kdy vrcholy semen zhnědnou. Celá rostlina se pak pověsí semeny dolů nad kus látky a semena vypadají. Semena se hodí téměř ke všem rybím jídlům. Mladá nať se hodí k okurkám, cuketám, rajčatům, rybám, drůbeži, ke kořenění salátů, především hlávkového, který zjemňuje. Hodí se také do vaječných jídel, tvarohových pomazánek, omáček. Pokud máte chuť na salát z plodů moře a nevíte, z čeho připravit dresing, tak si rozhodně vzpomeňte na koprová semena nebo koprový ocet. Tradiční český salát patří zelný salát s koprem. Ten si můžeme objednat téměř v každé restauraci. Dále je kopr nepostradatelnou přísadou do bylinkami dochucených octů.
Jemné nasládlé koření, které se přidává do uzenin, jitrnic, vaječných jídel, do pečiva, kompotů i paštikového koření.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena