Kartuše je francouzské slovo. Kartuše znamená papírovou poklici, která zpomaluje unikání tekutiny v podobě páry z nádoby. Taky potřebná, kdy nechceme, aby se jídlo v troubě nepřipeklo. Nejlepe se dělá z pergamenového papíru (pečícího).
Základní bílkovinná složka mléka, která je nerozpustná ve vodě. Získává se z odtučněného mléka.
Kaskanczy je likér používaný buď samostatně nebo v silnější úpravě a s přísadou vína v horké vodě (ruský punč). Kaskanczy má obvykle růžovou barvu.
Pařený sýr z ovčího mléka, jehož výroba je podobná italským pařeným sýrům Provolone a Mozzarella.
Kašrut je soubor zásad a pravidel židovské kuchyně, pro přípravu košer - čistých - pokrmů. Kašrut vychází z Tóry a řídí se 3 pravidly: 1. Nebudeš vařit kůzle v mléce jeho matky. Proto nesmí přijít maso a mléko dohromady ani v hrnci, ani po jídle v žaludku. Správně by mělo existovat dvojí nádobí. 2. Je zakázáno požívání krve. Proto se porážená zvířata musí pověsit hlavou dolů, aby zcela vykrvácela. Vnitřnosti se důkladně prosolí, aby se zbavily každé kapky krve. 3. Ze savců se mohou požívat jen přežvýkavci ? sudokopytníci, dále je povolena drůbež a z toho, co žije "ve vodách, v mořích a bystřinách všechno, co má ploutve a šupiny". Z toho tedy vyplývá, že se nesmí požívat velbloudí a vepřové maso stejně jako humři a krabi.
Katori je malá miska na tekutiny. Používá se při tradičním indickém stolování pro podávání jednotlivých porcí potravin. Zpravidla bychom ji našli na obrubě stolu.
Jsou solené jikry z jeseterovitých nebo lososovitých ryb.
Ostré koření žluté nebo červené barvy. Jedná se o sušené chilli papričky mleté na prášek.
Obyčejně je základem jehněčí nebo hovězí maso, některé druhy používají také kuřecí maso nebo ryby. Vepřové maso se nepoužívá v muslimských oblastech kvůli náboženským důvodům. V turecké kuchyni se příprava podobá gyrosu. Odtud se rozšířil do evropských zemí s tureckou menšinou, převážně do Německa a Rakouska. V arabských oblastech a Izraeli se často používá mleté maso grilované na otevřeném ohni.
Národní specialita Ázerbájdžánu. Jedná se o krokety z mletého skopového masa, které je ochuceno pepřem a bazalkou. Následně se tento pokrm pečena na rožni
Známý bulharský pokrm. Jedná se o podlouhlé šišky z mletého masa opékaného na skaře (gril na dřevěné uhlí).
Kečup je druh husté zeleninové omáčky. Jeho základ vznikl ve východní Asii, kde se používal jako omáčka na ryby. Je vyroben z rajčatového protlaku, koření a dalších přísad, díky tomu má červené zabarvení. Obvykle je používán k ochucení jídla. Kečup bývá obvykle konzumován s klobásami, hamburgery, hranolky, párky v rohlíku, s těstovinami i se sýrem, rýži často se také jí s fish and chips
Mléko alkoholicky zkvašené a zkysané baktériemi mléčného kvašení a kvasinkami zkvašujícími laktózu. Obsahuje 0,6-0,8 % alkoholu.
V klasickém starověku už Řím prý znal kerblík v polévkách. Ke kořenění a do zelených polévek a omáček dáváme jen listy čerstvě natrhané. Listy ani nať nesušíme. Má příliš jemné anýzové aroma, které se sušením rychle vytrácí. Jinak jeho použití je přes jeho malé rozšíření (asi jen u nás) velice široké. Kromě polévek a omáček má své místo v salátech (bramborovém, rajčatovém, hlávkovém, v syrových zeleninových salátech), z vaječných jídel v omeletách a míchaných vajíčkách, ale i k vejcím natvrdo, z rybích jídel ve vařených, pečených a grilovaných, hodí se do skopového a telecího masa, do všech drůbežích jídel, v zelenině vyniká ve špenátu, hrachu a rajčatech, dobře se hodí k rýži, do pikantních tvarohů.
Pomocný servírovací stůl.
Jedná se o semena ledvinovníku západního. Kešu se obvykle prodávají natural, solené nebo v jogurtové polevě.
Žlutohnědé plody, které velikostí i tvarem připomínají rajské jablíčko. Mají velice trpkou slupku a sladkou dužinu, která chuťově může připomínat velice zralé meruňky. Tomuto ovoci se také někdy říká tomel nebo churma a má několik odrůd. Khaki pochází z Číny, kde se stalo jedním z nejdůležitějších druhů ovoce. Toto ovoce je velice bohaté na beta-karoten a také vitamín C. Khaki se velice rychle kazí, takže je dobré ho zkonzumovat co nejdříve. Jí se buď čerstvé, nebo v salátech. Vyrábí se z nich i džem.
Kiwi je malé ovoce vejcovitého tvaru. Svůj původ má pravděpodobně v Asii, ze které se rozšířilo do Austrálie a na Nový Zéland. Podle svého původního místa nálezu se mu říkalo Čínský angrešt a také aktinidie.Kiwi má tuhou a hustě chlupatou slupku, kterou většina lidí před konzumací odstraňuje. Kromě vysokého vitamínu C obsahuje také riboflavin, hořčík, železo, draslík a také fosfor.Kromě klasického zeleného kiwi existuje i kiwi zlaté, které však u nás není téměř dostupné.Pokud se o kiwi chcete dozvědět více, přečtěte si o něm náš dvoudílný seriál: Kiwi - vitamínová bomba 1.díl a Kiwi - vitamínová bomba 2.díl.
Bílé víno z modrých hroznů. Některé druhy jsou základem při výrobě pravého francouzského šampaňského.
Klevela je vyrobená z jednoho nebo více druhů ovoce. Je bez přírodních sladidel nebo bez nich. Je obvykle kašovité, roztékavé konzistence a obsahujé hrubé části ovoce.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena