Starosvětské oslavy spojené s hodováním jídla i nápojů.
Je to směs fermentovaných sójových bobů, cukru nebo medu, octa, česneku, chili papriček a různého koření. Používá jednak jako stolní koření, ale také k dochucování mnohých jídel z ryby drůbeže a plodů moře. Používá se především v asijských kuchyních. Její čínský název doslova znamená "chuť moře". Což spíše vyjadřuje její chuť než její složení. Hoisin omáčka totiž neobsahuje plody moře. Nalezneme ji na pultech mnoha obchodů s Asijskými potravinami. Hoisin Sauce se velmi rychle kazí, takže ji uchováváme v lednici. Takto skladovaná vydrží dlouho. Používáme ji k přípravě marinád nebo k namáčení potravin.
Hořčice je pochutina vyrobená z mletých semínek hořčice - hořčičného semínka, octa, soli, koření a cukru.Některé druhy bývají uměle přibarvovány nebo chemicky konzervovány.Více se o hořčici dozvíte v našem článku Hořčice
Do této skupiny patří všechny míchané nápoje, ze kterých se při podávání kouří a pijí se horké. Takže například Egg Nogs, grog, punč a nebo svařák. Smyslem těchto nápojů je zahřát, posílit a povzbudit. Tyto nápoje servírujeme v silném skle
Typické jídlo rychlého občerstvení. Jedná se o teplý párek vložený v rozkrojeném rohlíku s hořčicí nebo kečupem.
Zařízení sloužící k ubytování. Většinou je spojené i s restauračními a zábavnými službami.
Tradiční české vánoční jídlo z krup, sádla, sušených hub, cibule a koření.
Hovězím masem je maso mladého skotu, býka, krávy, jalovice a volka
Jedná se o druh mušle, která se získává vylovením z mořské slané vody. Nejvíce rozšířená ve Středozemním moři. Nejznámější jedlá je Hřebenatka svatojakubská. Maso překvapí svou jemnou chutí, která může připomínat chuť ořechů. Hřebenatku můžeme připravovat na mnoho různých způsobů. Nejčastěji se maso vyjme, smíchá se s kořením, máslem, přidají se další přísady – to všechno se vloží zpět do lastury a zapéká se. Vynikající jsou hřebenatky grilované.
Známé koření. Jedná se o sušený kalich s poupětem hřebíčkovce vonného. Má silně aromatické vůně. Hřebíček má nasládlou chuť, která často přechází do chutě hořké. Hřebíček s tmavě hnědou či dokonce černou hlavičkou je závadný nebo příliš starý. Použití je do rýže, masa, sladkostí, pečiva a je součástí paštikových směsí.
Hrušeň obecná - Pyrus communis pochází ze Zakavkazí, odkud se později dostala do Evropy. Výborně se hruškám daří ve Střední Evropě, protože potřebuji mírné a teplé podnebí.Hrušky jsou plodem hrušně obecné, což je strom dorůstající přibližně 18 metrů. Plodem hrušně je hruškovitá malvice, neboli dužnatý plod vzniklý zdužnatěním češule a stěn spodního semeníku, který má uvnitř několik blanitých pouzder se semeny.Hrušky jsou díky vysokému obsahu draslíku a naopak nízkého obsahu sodíku vhodné u nemocí oběhového ústrojí a ledvin. Jelikož odvodňují, pomáhají při otocích. Jsou velmi vhodné pro odtučňovací kůry, díky nízkému obsahu bílkovin, tuků a sacharidů. Napomáhají pročištění střev, odstraňují zácpu, podporují tvorbu krve, posilují imunitní systém a vylučují z těla jedovaté látky. Hrušky údajně způsobují nedostatečný vývoj plodu těhotných žen, v některých případech potrat.Více se o hruškách, jejich složení a využití v kuchyni dozvíte v našem článku Hrušky.
Hummus je studený pokrm levantinského původu. Je to kaše či dip z rozmačkané uvařené cizrny smíchané s tahini (sezamovou pastou), olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem.Je oblíbený zejména v oblasti Středního východu, v kuchyních původem z této oblasti se používá celosvětově.
Pokládá se za nejušlechtilejšího mořského raka. Je mořský korýš, který dorůstá až metrové délky. Nehledě na velikost upoutá pozornost obrovitými klepety. Dovede s nimi otevírat lastury mlžů, kterými se živí.
Rosol připravený z rosolujících částí vepřového masa.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena