Miska s vodou a plátkem citronu na oplachování prstů po konzumaci zvěřiny, ústřic, ovoce a jiných pokrmů, které se jedí rukama.
Libová sušená šunka.
Druh mozzarelly vyráběný z kravského mléka.
Alkoholický míchaný nápoj, který je míchaný se sodovkou a velice často fizz doplňuje žloutek nebo bílek. Hned po koktejlech to jsou nejznámější long drinky, které se skládají z cukrového sirupu, citronové šťávy, lihoviny a nealka. Hlavně díky surovinám / sodovce a citrónové šťávě je Fizz ideálním nápojem, se kterým se dají přežít tropické letní dny. Asi nejznámějším je Gin Fizz a tyto nápoje podáváme v tumblerech.
Francouzský výraz pro dokončující úpravu pokrmu pomocí alkoholu. Alkohol se nalije na pokrm a zapálí, do pokrmu se tak dostane jeho příchuť, ale on samotný shoří.
Studený sladký krém připravovaný z krupice, rýže anebo ovesných vloček v kombinaci s mlékem, ovocem a ořechy.
Steak ze zadní části hovězího pupku.
Toto jsou celkem syté, sladší nápoje krémové barvy. Hustší konsistenci způsobují žloutek s cukrem, které jsou povinné. Řadíme je mezi takzvané dopolední drinky a díky své sytosti jsou nevhodné jako aperitivy. Při přípravě používáme šejkr, mícháme krátce a prudce, aby se nerozpustilo příliš mnoho ledu a nápoj nezvodnatěl. Servírujeme ihned po zhotovení ve vysokých sklenicích na stopce.
Plochý druh italského chleba, který se různě ochucuje. Říká se mu "pizza chléb" a u nás ho v restauraci můžete dostat s olivami nebo rajčaty.
Játra, která se získávají překrmováním hus a kachen. Jsou jedním z nejdražších pokrmů na světě. Aby byla chuť jater "optimální", jsou husy a kachny krmeny dvakrát až třikrát denně více než půlkilem zrní a tuku (někde se uvádí, že kachny jsou krmeny fíky). Po dvou až třech týdnech výkrmu jsou játra ptáků šestkrát až desetkrát větší, než by byla za normálních okolností.
Silně koncentrovaný, odpařený, masový (drůbeží nebo rybí) vývar. Omáčky jsou z něj potom silné a velice chutné. Obvykle se dělá z kostí a masa.
Cukrovinková hmota s jemnou strukturou. Má i rozplývavou chuť díky směsi cukru a sirupu. Vyrábějí se z něj měkké bonbony. Přidává se do zmrzlin.
Z francouzštiny - roztavený, rozpuštěný - znamená přípravu různých druhů masa, ryb, drůbeže aj. v ochuceném oleji nebo v rozpuštěném sýru.
Sýrová omáčka z mléka a sýru Fontina typická pro kraj Valle d’Aosta.
Polotvrdý italský sýr, který se vyrábí z kravského mléka. Má jemnou uzenou příchuť, trošku i po ořeších.
Měkký sýr s bílou plísní.
Obohacování potravin či vín, například vitamíny nebo cukrem.
ve svém původním významu označoval prostor ohniště. V dnešní době jím označujeme specializovaný společenský sál v divadle nebo v koncertní síni, který slouží pro osvěžení a oddech diváků během přestávek při představení nebo při koncertu. Jedná se obvykle o větší místnost, která ve velkých divadlech mívá svoji specifickou uměleckou a jinou výzdobu a kterou lze v případě potřeby využívat jakožto malou výstavní síň, malou koncertní síň, místo pro pořádání různých menších společenských slavností
Směs másla a hladké mouky. Slouží k zahušťování omáček a polévek.
Chlazení - např. sklo drobným ledem před použitím.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena