Demižon je velká skleněná baňatá "láhev". Má úzké hrdlo, 1 - 2 ucha a obvykle je opletena proutím. Slouží k uskladnění vína nebo jiných alkoholických nápojů. Objem samozřejmě závisí na velikosti.
Slovo pochází z francouzštiny a označuje zákusek. Jedná se o poslední chod, který ukončuje jídlo. Dezert se skládá ze sýra, sladkého pokrmu a ovoce. Druh záleží na výběru hosta. Sladkým pokrmem může být nejen moučník, ale i zmrzlina, ovoce se šlehačkou.
Nápoj podávaný po jídle pro povzbuzení trávení.
Tato hořčice pochází z oblasti Dijon ve Francii. Má typickou pikantní příchuť. Složení této hořčice je následující: hnědé nebo černé hořčičné semínko, bílé víno, nefermentovaný grapefruitový mošt a tajná směs koření. Dijonská hořčice se používá všude tam, kde chceme docílit nevšední a pikantní chuti.
Studená omáčka z sýru nebo smetany kombinované s bylinkami či zeleninou. Podává se ke grilovaným jídlům nebo zelenině.
Druh těstovin, které jsou velmi podobné našim kolínkům.
Jednoduchá valašská polévka z brynzy.
Jedná se o porcování pečeně nebo pečené drůbeže na porce. Pokud to umíme, můžeme okouzlit celou rodinu u slavnostního stolu.
Dražé jsou obvykle bonbony, které mají tužší až tvrdou strukturu a povrch mají obalen cukrem nebo cukrovou hmotou. Také můžou obsahovat různé náplně.
Jedná se o tekutý nebo emulzní výrobek, který se používá jako dochucovací prostředek - příloha k pokrmům, ale hlavně salátům. Vyrábí se především z jedlých olejů, koření, mléčných výrobků a octů. Do kupovaných se přidávají také zahušťovadla, stabilizátory a emulgátory.
Dropsy jsou neplněné bonbony z kandytové hmoty.
Jsou slisované kvasinky vyráběné v drožďárnách. Jen část je vedlejším produktem v lihovarech.
Dršťky jsou upravené hovězí žaludky. Před vlastní konzumací se musí dršťky několikrát převařit v čisté vodě, aby se zbavily nečistot a hlavně typického dršťkového zápachu. Z drštěk se připravuje oblíbená a lehce kontroverzní dršťková polévka, kterou polovina národa miluje a nedá na ni dopustit. Druhá polovina ji samozřejmě nesnáší a haní ji, kde může.
Souhrnné označení vnitřností vhodných pro přípravu jídel.
Označení vín, vermutů, šumivých vín bez cukru. Znamená suché.
Dušení znamená, že zeleninu nebo maso krátce opečeme na tuku, podlijeme malým množstvím tekutiny a přikryté dusíme.
Džem je výrobek ze směsi přírodních sladidel, vody, ovocných složek z jednoho nebo více druhů ovoce, které se přivede do rosolovité konzistence. Džemy obvykle obsahují kousky ovoce.
Konvička na přípravu turecké kávy.
Původem anglické slovo. Džus je tekutina, která se získává vylisováním nebo vymačkáním z jakékoliv syrové potraviny. Ať už se jedná o ovoce, zeleninu nebo maso. Především je to ale ovoce a zelenina.
Bulharský pokrm, který se skládá z vepřového masa dušeného v rýži s několika druhy zeleniny - rajčata, lilky, papriky a mnoho koření.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena