Salám z mletého vepřového masa, nožiček a kůže, podává se jako tradiční pokrm na Silvestra.
Čerstvý tvarohový krémový sýr.
Česká polévka připravená z kyselého mléka.
Obal, příbor. V restauracích také poplatek, který se připočítává v některých restauracích k účtu za drobnější úsluhy nebo zboží.
Vanilkový cukrářský krém.
Italský cukrářský krém s vanilkovou příchutí.
V překladu „pálený krém“. Jedná se o vychlazený vaječný krém s vanilkou, který je před podáváním posypán vrstvou hnědého nebo pískového cukru. Vrstvička cukru je pak vypálena na karamelový povlak. Tato karamelová vrstva je křehká a dodává dezertu delikátní vzhled.
Specialita stejnojmenné oblasti, kořeněný salám s česnekem, někdy obsahuje i červené či bílé víno.
Bílý krémový sýr bez kůrky, vhodný ke konzumaci za čerstva, k plnění raviol, na polentu nebo těstoviny.
Sladké francouzské pečivo z kynutého máslového těsta, má tvar půlměsíce, protože v překladu je croissant půlměsíc. V různých variantách se vyrábí i plněný croissant s krémem nebo marmeládou. Nejčastěji je croissant přílohou ke kávě.
Mřížkový koláč z křehkého těsta.
Křupavý osmažený chléb podávaný s pomazánkou. Podává se k nápojům nebo jako předkrm.
Obal z listového těsta nebo kousků chleba.
Longdrinky, které se nedolévají. Vyznačují se tzv. krustou, což je cukrový okraj, jehož výrobu jsme si již popsali. Crusty jsou hlavně oblíbené po jídle. Vybrané lihoviny důkladně protřeseme, nalijeme do připravené sklenice. Nápoj doplníme spirálově oříznutou citrónovou kůrou z celého citrónu.
Oblíbená kořenící směs balkánských zemí. Základ tovří pískavice a sušená saturejka. Zbytek tvoří libeček, celer, kukuřičná mouka, sůl (30%) a další příměsi. Čubrica je určena na rožněné pokrmy, ale i do ostatních jídel jako je džuveč, musaka, kebab, zapékané směsi zeleniny a masa dále do hustých zeleninových polévek.
V dalmátské kuchyni pokrm z mletého masa.
Použití cukety v kuchyni je velmi různorodé. Téměř vždy se cuketa tepelně upravuje, ale můžeme jí konzumovat i syrovou. Sama o sobě má cuketa pouze velmi jednou chuť a proto se často koření a dochucuje. Mezi známé pokrmy patří například cuketové placky podobné bramboráčkům a nebo cuketo masové směsi. Z cukety můžeme připravit také cuketové karbanátky nebo cuketovou buchtu s čokoládou. Rostlinka cukety je jednoletá, má žluté květy, které se k vaření také používají (např. plněné cuketové květy).
Cukry jsou všechny přítomné monosacharidy a disacharidy v potravině. Musí být bez polyolů, tedy bez alkoholů. V podstatě je to vykrystalizovaná sacharóza upravena do krystalů, kostek a podobně. Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Podlouhlé piškoty podobné dámským prstům. Používají se k výrobě italských dezertů jako tiramisu nebo anglického dezertu triffle
Růžovočervená italská šunka zrající ve vinném láku. Má velice jemnou chuť.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena