Long drinky bez sody nebo jiných perlivých nápojů. Hlavní suroviny jsou víno také whisky nebo jiné lihoviny a zdobíme ovocem. Pro přípravu koblerů je charakteristický drobně nasekaný led, kterému se odborně říká Crash led. Sklenice se jím naplní do dvou třetin a zdobíme je ovocem podle vlastní fantasie. Podáváme je se lžící nebo brčkem.
Francouzské označení nádoby z těžké litiny, s těžkou vyklenutou poklicí a dvěma uchy. Umožňuje pomalé dušení.
Tento druh čočky se prodává neloupaný. Díky tomu, že se nerozváří, je často kuchaři vychvalována a skvěle hodnocena. Povrch francouzské čočky spíše šedohnědý až hnědý. Střed je však nažloutlý. Tomuto druhu čočky se také říká čočka evropská či kuželovitá.
V překladu znamenají kohoutí ocas - chvost a patří mezi silnější nápoje. Cocktails-Koktejly je všeobecné označení pro míchané nápoje, ale také pro jejich samostatnou skupinu. Obsahují většinou směs více alkoholů a dají se zařadit mezi krátké nápoje. Pro tyto nápoje je typická kuželovitá sklenice na dlouhé stopce. Pouze s použitím kvalitních surovin dosáhneme kvalitního koktejlu.
Cognac je destilát z vinných hroznů. Je na prvním místě mezi ušlechtilými lihovinami. Cognac má název podle stejnojmenného francouzského města, ve kterém byl původně vyráběn. Používá se také výra Armagnac. Výroba cognacu vyžaduje značných zkušeností a praxe. Odchylky ve výrobních metodách, druzích použitého vína, místě a způsobu uležení způsobují značné rozdíly aroma, chuti, i celkové charakteristiky získaného destilátu; tím lze vysvětlit, že původní cognac francouzský, zvláště předních značek (Martell, Henessy, Courvoisier) zaujímá stále vedoucí místo a udržuje dodnes pověst nedostižnosti. Obsah alkoholu v Cognacu je nejméně 38%. Jednotlivé podíly (frakce), získané při destilaci, se zachycují zvlášť a upotřebí se podle jejich vlastností a kvality. Ležením v sudech získává Cognac nejen svou zlatohnědou barvu, ale i aroma a chuť. Proto se kvalitní druhy cognacu podrobují co nejdelšímu několikaletému uležení. Kvalitní druhy starého cognacu vykazují někdy i menší stupňovitost než 38%, což však není na závadu, jestliže toto snížení vzniklo následkem dlouhodobého ležení a odpaření části alkoholu. Toto odpaření činí asi 0,5% za jeden rok, nemá však nepříznivý vliv na jakost cognacu, která se posuzuje v prvé řadě podle jemnosti buketu a ucelené, typické chuti.
Cointreau je oblíbený francouzský likér. Vznik receptu Cointreau se datuje rokem 1849. Receptura na výrobu Cointreau se drží v přísné tajnosti. V podstatě se však jedná o spojení chuťově neutrálního lihu, výluhů kůry hořkých haitských pomerančů a dalších citrusových plodů Brazílie a Španělska. Hotový likér se nechá nějaký čas uležet, aby se chuti vzájemně prolnuly.
Sladkost vyráběná jedině z kakaových bobů. Používá se především ve sladké kuchyni. Kvalitní čokoláda má víc jak 50% kakaových částí. Čokoláda bez mléka je ideální na pečení. Teplota skladování čokolády by neměla přesáhnout 24 °C. Čokoláda se pak rozpouští a tvoří se na ní šedý povlak. Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Jsou letní longdrinky, které připravujeme ve sklenicích, ve kterých je rovněž podáváme. Tyto nápoje jsou podobné fizzům a ingredience by měly být důkladně vychlazené a ovoce zralé.
Typická italská velikonoční specialita, jemné sladké pečivo z kynutého těsta ve tvaru holubice.
Pomocný číšník.
Nejoblíbenější sýr Francie je údajně Comté, také Gruyére de Comté. Velice podobný švýcarskému originálu. Má výraznější ořechovou chuť. Výroba tohoto originálního sýra je omezena pouze některé kraje Francie.
Výraz z francouzštiny, kterým se označují nahrubo nasekané suroviny, např. dužiny loupaných rajčat, ale bez semen a šťávy.
Těstoviny, které mají tvar jako naše mušličky.
Velké těstoviny ve tvaru mušle, které se plní a zapékají.
Výraz z francouzštiny označující tradiční vývar z hovězích kostí a libového masa. Na zdobení se používají různobarevné tenké proužky zeleniny.
Druh sušené šunky z vepřové krkovice.
Coralli je druh italských těstovin ve tvaru menších až malých trubiček. Ty bývají žebrované nebo hladké. Těstoviny coralli se využívají především jako vložka do polévek.
Cordial je všeobecný název pro jemné likéry, ať uže se jedná o dezertní, tabulové, hořké či sladké. Nejznámější cordial je Cordial Medoc.
Cordial Medoc patří do řady nejvýraznějších francouzských likérů. Likér je pantentován. Cordial Medoc se vyrábí na bázi brandy. Kromě brandy můžeme také poznat pomeranče, maliny, kakao a další ingredience. Vysoký obsah vonných bylinných látek a cukru činí Cordial Medoc zajímavým.
Telecí plátek obalený šunkou a sýrem. Specialita francouzské kuchyně.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena