Nejoblíbenější jídlo v Mexiku. Připravuje se z mletého masa, smetany, fazolí, sýra, chilli a dalších surovin. Většinou v závislosti na kraji.
Omáčka, používá se pro grilované maso. Je původem z Argentiny. Může se používat i jako marináda. Je jemně pálivá.
Argentinská hustá omáčka z bylinek. Je tam oblíbená jako u nás kečup, používá se ke grilovaným masům a pikantním pokrmům.
Chléb je výrobek kypřený pekařských kvasem nebo droždím a o nejmenší hmotnosti 400g. Chléb může mít různé tvary.Počátky pečení chleba spadají až do Neolitu. To znamená, že mluvíme o době někdy okolo 10 000 let před naším letopočtem. V této době, kterou jinak označujeme také jako mladší doba kamenná, se stává hlavním zdrojem obživy zemědělství a nahrazuje tak dosavadní lov zvěře. Pečení chleba od té doby procházelo neustálým vývojem a to v závislosti na dostupnosti základních surovin a také na vývoji technologií. Další vliv měly samozřejmě různé společenskokulturní zvyky. A nesmíme zapomenout na chuť a zastánce zdravé výživy.První typy chlebů byly chleby nekynuté. Mezi ně patří například pitta nebo naan. Díky své měkkosti a tenkosti dobře posloužili jako základ dalších pokrmů, jako jsou různé taštičky, plněná pečiva a také pizzy. Pitta má svůj původ v Arabské kuchyni a naan zase v indické.Více se o chlebu a jeho historii, dozvíte v našem článku Chléb a jeho historie.
Pivovarská surovina dodávající pivu charakteristickou chuť.
Mírně pálivá čínská kořenící směs. Je vhodná na přípravu těstovin, rýže nebo masových omáček.
Jedná se o salám či klobásky pikantní chuti, složené z nasekaného vepřového masa a slaniny. K obarvení se používá drcená paprika, bylinky a česnek. Ingredience se mohou lišit dle místních tradic výroby. Je používána jak paprika sladká, tak i pálivá, podle požadované pikantnosti výrobku. Paprika Chorizo obarví sytě do červena. Existuje však mnoho krajových variant španělského choriza. Mohou být uzené i syrové (sušené).
Italský chléb ochucený olivami, bylinkami nebo rajčaty. Často je potřeá česnekem, opečená v olivovém oleji a sypaná sýrem.
Sladké pečivo kruhového tvaru.
Ač si to neuvědomujeme, patří cibule k základnímu koření. Používáme ji do všech jídel včetně pomazánek, nakládaných zelenin, paštik. Cibule je hlízovitá rostlina. Dá se koupit úplně všude a to buď čerstvá, sušená nebo rozemletá na prášek.
Základ této omáčky tvoří bešamelová omáčka. Připravuje však odlišným způsobem. Na másle pomalu zpěníme a restujeme nadrobno nasekanou cibuli. Když začne vonět a zlátnout, zaprášíme ji moukou a restujeme. Omáčku zalijeme mlékem a vaříme, dokud nezhoustne. Nakonec ji zjemníme smetanou a necháme lehce povařit. Řadí se mezi teplé bešamelové omáčky. Tuto omáčku můžeme použít k zapékání masa, drůběže, zeleniny i ryb, ale také místo běžné omáčky k restovaným masům.
Kvašené víno z jablek. Je nejlepší když je stáčen ze sudu a není to jen průmyslově vyráběna jablečná šťáva v lahvích. Používá se ve francouzské kuchyni, zejména v Normandii k vaření pokrmů jako přídavek místo vína z hroznů.
Cidra je odrůda španělských citronů. Vyznačuje se velikostí, nízkou kyselostí a poměrně silnou slupkou. Z té se vyrábí cedrát.
Cidre nazýváme zkvašenou šťávu, především jablečnou, nebo také hruškové víno.
Cikorka je kávová náhražka a přísada. Vyrábí se z kořene čekanky, který se po zpracování praží. Holanďané ji vyrábí již od roku 1690. Co se týče první české továrny na zpracování kořene čekanky, byla založena v Mochtíně někdy počátkem 19. století. V dobách kávové "krize" (především díky válce) se pila pouze cikorka nebo se přidávala do kávy. Především z úsporných a barvících důvodů. Káva z cikorky se pije horká nebo aspoň teplá. V dnešní dobře se dá cikorka v obchodech běžně koupit, avšak už se netěší takové oblíbenosti, jako v dobách války.
Směs koření ostřejší chuti. Je vhodná do pokrmů čínské kuchyně. Obsahuje hlavně papriku, glutaman, chilli, pískavici, bazalku, muškátový ořech, kurkumu, celer a další bylinky. Lze ji použít na minutky, rožněná jídla, kuře, vepřové maso, kuličky z mletého masa, guláš. Je také vhodná i do ostřejších salátů z bílého nebo pekingského zelí. Na čtyři porce pokrmu dáváme 1-2 lžičky směsi podle chuti.
Čířením se nazývá proces odstraňování zákalů v tekutině. Ta se může čistit chemicky nebo mechanicky. Pro urychlení se používají čiřicí prostředky.
Zálivka připravená z olivového oleje smíchaného s citronovou šťávou.
Druh luštěniny, která je podobná hrachu. Je však větší a chutnější. Zrna jsou větší, kulatá, a žlutá až žlutohnědá. Chutná lehce oříškově. Cizrna je známá především ve Středozemí a také je tam s oblibou používaná. Na světovém trhu zaujímá místo hned za sójou, fazolemi a hrachem. Obsahuje bílkoviny, vápník a další důležité minerály. Připravují se z ní nákypy, dušené pokrmy a polévky. Snad nejznámější pokrm je středomořská kaše Hummus (Homos). Cizrna se upravuje stejně jako sója a také se z ní vyrábí mouka.
Lidový název pro bramborák.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena