Čerstvé sýry jsou pouze nezralé sýry. Při výrobě se jejich mléko sice nechá srazit sýřeninou, ale pak je sýřenina od sýrové hmoty odloučena. Tyto sýry obsahují všechny stupně tučnosti. Čerstvé sýry jsou určeny i rychlé spotřebě. Našim nejznámějším čerstvým sýrem je lučina nebo cottage.
Známý žaludeční nahořklý žaludeční likér. Je řízný, někdy až pálivý, ač jeho stupňovitost nepřevyšuje obvykle 40%. Typickou vlastností Čerta jeho hustá konzistence. Té se se dociluje tím, že kromě sirupu z cukru řepného přidává se sirup škrobový (bramborový) zvaný glukóza, která se vyznačuje vysokou hustotou při poměrné malé sladivosti. Barva Čerta je tmavě hnědočervená.
Orientální koření se silným až nepříjemným česnekovým zápachem s nádechem vůně zázvoru, pepře a koriandru, ostré chuti, která se používá pouze v nepatrných množstvích, k podpoře trávení a jako prevence nadýmání. Získává se ze zbytků rostliny "ločidlo čertovo lejno". Stonky statného, víceletého keře jsou useknuty těsně u kořene a mléčná kapalina, která vytéká na vzduchu tuhne v hnědavou voskovitou substanci, používanou pryskyřici. Dodává se v hrudkách, granulích nebo prášku a uchováváme ji v dobře uzavřených nádobkách. Osmažením ztrácí odporný pach po nakládaném česneku a získává příjemnější vůni. Výluh je součástí worcesterské omáčky a některých dalších směsí koření. Koření používáme ke grilovaným rybám, masu, do luštěninových pokrmů, čatni, omáček, vždy ve formě prášku.
Česnek je výrazná pochutina, která se uplatňuje v každé kuchyni. Hodně se používá ve francouzské, anglické, italské, španělské, židovské, čínské, indické i jinde. Používáme je do masa, v uzeninách, v karbanátcích, do omáček, majonéz, salátů, polévek, při domácích zabijačkách, do bramborových jídel.Česnek skladujem na tmavém vzdušném místě. Před použitím je lepší česnek nakrájet, rozdrtit, prolisovat, protože teprve tak vynikne jeho chuť a vůně. Pozor! Česnek nesmíme nikdy připálit, protože pak dostane hořkou štiplavou chuť a zkazí pokrm.Více se o česneku dozvíte v našem článku Česnek.
Jugoslávský pokrm z mletého masa.
Jedná se oblíbený indický pokrm. Základ tvoří kostičky vybraného ovoce a zeleniny. Občas se přidává také maso. To vše je promícháno s dresinkem obsahující tamarind nebo amchoor.
Chabichou (šabišou) je měkký kozí sýr s původem z francouzského Poitou. Jeho střed je zcela bílý. Má jemně pikantní chuť i vůni. Vyrábí se ve tvaru kužele nebo válce s namodralým až šedým suchým povrchem.
Ohřívač na pokrmy.
Chala je speciální chléb, který pečou aškenázští a někteří sefardští Židé na šabatové a sváteční hostiny.
Původní receptura je velmi jednoduchá, podstatou výrobku je výluh z rostlin obsahujících saponiny smíchaný s obyčejným cukerným roztokem a ochucený pastou ze sezamových semínek. Výluh se připravoval například z kořene mydlice lékařské. V Česku není mydlice k výrobě povolená, proto se výluh z ní nahrazuje vejci. Orientální výrobci však tvrdí, že používáním vajec se kvalita chalvy snižuje. Místo sezamu se praží i jiná olejnatá semena. Například slunečnice nebo různé druhy ořechů. Slunečnicová chalva je populární v zemích bývalého Sovětského svazu. K dochucení se přidává kakao, vanilka, čokoláda, sušené mléko, případně různé orientální esence, např. růžová nebo pomerančová. Dnes se chalva vyrábí z pražených olejnatých jader a kanditové hmoty (cukerná hmota o nízkém obsahu vody používaná k výrobě tvrdých bonbónů), do které se přidává škrobový sirup.
Dvojitý biftek.
Teplá, sladká vinná omáčka podávaná k moučníkům.
Cheesecake je dezert, který tvoří dvě vrstvy: základ z rozdrobených sušenek a sýrová (resp. tvarohová) vrstva. V počátcích byl cheesecake pouze pečeným dezertem, v současné době existuje i nepečená varianta. Cheesecake lze připravit podle původní receptury, tedy čistě sýrový, nebo v různých příchutích, jež bývají obohaceny i o třetí vrstvu: ovoce, čokoládu a jiné. Mezi hlavní ingredience patří tvarohový čerstvý sýr, sušenky, máslo, cukr a zakysaná smetana. V Americe je s přípravou cheesecaku spojen sýr Philadelphia.
Jsou to zelené plody veliké asi jako menší jablko, pochází z Jižní Ameriky. Pěstovali je už Inkové a dnes se pěstuje všude, kde rostou také pomeranče. Každý plod má téměř bílou dužinu a obsahuje obrovské množství maličkých peciček. Cherimoya je velice bohatá na vitamín C a uhlohydráty. Plody se konzumují ve chvíli, když jejich povrch lehce zmáčkneme a plod povolí našemu tlaku. Je dobré je zkonzumovat co nejdříve, protože se rychle kazí. Když chceme plod připravit ke konzumaci, musíme vydlabat dužinu a odstranit všechny pecky. Ovoce je velice dobré vychlazené a posypané cukrem. Z cherimoyi se připravuje také džem a z její šťávy se vyrábí víno.
Višňový likér.
Tradiční potravina Aztéků, která je skvělým zdrojem energie, nenasycených mastných kyselin omega 3 a také vápníku. Semínka chia mají hydrofilní schopnosti a průběžně dodávají tělu tekutiny. Při fyzické i psychické námaze jsou chia semena výživově hodnotným doplňkem stravy.
Chianti je červené víno vyráběné v Itálii v Toskánsku ve stejnojmenném regionu, konkrétně v provinciích Arezzo, Florencie, Pisa, Pistoia, Prato a Siena. Počátky jeho produkce sahají do 13. století. Je skladováno v tradičních lahvích obalených slámou zvaných fiasco.
Čiča nebo také chicha je alkoholický nápoj připravovaný především domorodci. Připravuje se obvykle ve Střední a Jižní Americe ze zkvašené dužiny rostlin. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 40 - 60 %.
Označení těstovin, které mají tvar kolínek.
Koření, drobné, malé papričky žlutočervené barvy, mleté na hrubý prášek, velmi ostré. Používá se také pod názvem kayenský pepř.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena