Oblíbené dušené rybí maso z Provence, připravené ze směsi směsí rybího masa a krevet, cibule, rajčat, bílého vína, olivového oleje, česneku, šafránu a bylinek. Podává se s plátky francouzského chleba.
Francouzský výraz pro čistý, silný hovězí vývar.
Francouzský výraz pro svazek koření, který se balí do mušelínu. Ochucují se jím dušená jídla nebo eintopfy. V nynější době se ale také prodávají bylinné kořenící směsi s tímto názvem. Koření seženeme mleté i drcené. Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Bourbon je čistá americká whisky. Destiluje se ze zkvašené obilné břečky, která musí obsahovat nejméně 51 % kukuřičných zrn. Zrání by mělo probíhat pouze v nových a zauhlených sudech vyrobených ze dřeva bílého dubu, ze které ho přijímá barvu, chuť a vůni, jako ostatní whisky. Bourbon zraje v sudech nejméně 2 roky a stáčí se obsahem alkoholu mezi 40 - 60%.
K přípravě tohoto nápoje se používají kvalitní bílá vína, cukr, ovoce a polosuché nebo suché šumivé víno. Bowle by neměla být příliš silná, je vhodná pro velkou společnost, na různé párty. Pro tento nápoj se používá velká skleněná nádoba ve tvaru polokoule se skleněným víkem, který zabraňuje zvětrání nápoje. Led se do bowle nepřidává, teplota by měla být stabilně 10°C.
Olivový olej z jižní Francie.
Vaření celé nebo porcované drůbeže, ryb, masa nebo zeleniny v malém množství vína nebo vývaru v přikrytém hrnci. Základ je vždy nejdříve osmažen na tuku dohněda a pak je vařen velmi pomalu na malém ohni.
Pálený lihový nápoj z vinné révy jiné, než z francouzské.
Mořský okoun.
Jedná se o sušené hovězí maso nakrájené na tenké plátky a podávané jako předkrm. Je jemnější a méně slaná než prosciutto crudo.
Metoda přípravy pokrmů. Jedná se o ovazování ryb, aby neztratily při tepelné úpravě tvar.
Francouzský výraz pro lehkou kynutou housku nebo bochník.
Malé speciální druhy pečiva používané často jako pečivo banketní. Většinou jsou z plundrového těsta.
Brokolice je dvouletá bylina podobná a příbuzná květáku. Avšak místo bílé růžice květenství má růžici zelenou nebo fialovou. Sklízí se dvakrát do roka. Je velmi vhodná na zahrádku a málo náročná na péči. Neustále dorůstá. Nejúčinnější brokolice je syrová. Pokud ji ale chceme vařit, nejideálnější je vaření v páře, abychom zachovali co nejvíce vitamínů a minerálů. Připravujeme z ní polévky, omáčky, saláty. Upravovat ji můžeme stejně jako květák - smažit ji, vařit, zapékat, dusit. Brokolice se osvědčuje jako výborná příloha k mnoha pokrmům, zejména k masu. Více se o brokolici, jejím použití a léčivých účincích dozvíte v našem článku Brokolice - zelená příbuzná květáku.
Anglická složenina z breakfast (snídaně) a lunch (oběd). Chceme-li česká svačina nebo něco mezi tím. Obvykle se podávají topinky s čajem, pizza a jídla teplé i studené kuchyně. Prakticky můžeme při brunchi podávat cokoliv
Mezinárodní označení drobně pokrájených kostiček zeleniny, ale i jiných potravin. Velikost cca 3 mm.
Čerstvé jarní výhonky chmelu, tzv. chmelného chřestu.
Opečený chléb obložený nejčastěji směsí z čerstvých rajčat, česneku, olivového oleje a bazalky.
Brusinky jsou červené bobulovité plody nízkého polokeříku, který je rozšířený především v Evropě, Asii i Americe.Brusinky obsahují vitamíny A, B a C. Z prvků jsou brusinky bohaté na draslík, vápník, hořčík, fosfor, sodík, železo a v menším množství jsou zde zastoupeny nikl, chrom a jod. Tím však skvělé účinky brusinek nekončí.A co brusinky v kuchyni? Nejznámější je brusinková omáčka. V české kuchyni se brusinky používají především v podobně brusinkové omáčky, která se podává k divočině. Na co se rozhodně brusinky nesmí zapomenout je svíčková na smetaně. Jinak se brusinky používají jako běžné ovoce na kompoty, do moučníků a dezertů. Co se týče mezinárodních kuchyní, je brusinková omáčka a brusinky součástí tradičně pečené krůty a drůbeže.Pokud se o brusinkách chcete dozvědět více, přečtěte si o nich náš článek, navíc s receptem na brusinkový kompot: článek Brusinky.
Označení pro sekty a šampaňská vína dokonale prokvašená, tedy bez cukru tj. suchá.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena