Nápoj nebo pokrm údajně povzbuzující pohlavní pud.
Nápoj podávaný po jídle.
Potravinářská přísada získávaná z červených mořských řas. Používá se k ochucování, jako stabilizátor nebo zahušťovací prostředek. Používá se hlavně v asijských sladkých kuchyních.
Cizokrajná bylina s mečovitými listy. Listy jsou za syrova jedovaté. Tepelně zpracované ale obsahují sladkou šťávu příjemné chuti.
Agnolotti jsou italské těstoviny. Jsou to spíše plněné těstovinové šátečky či taštičky. Agnolotti se obvykle plní směsí masa či zeleniny. Nejsou však výjimkou ani sladké náplně. Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Drátěná bezpečnostní uzávěra korkových zátech u šumivých vín.
Sladká lepkavá šťáva z byliny agáve. Používá se k přípravě tequily a mezcalu
Jsou to tenké, kolmo krájené kroužky prsního masa z drůbeže nebo masa rybího, které se připravují s pikantní omáčkou jako ragú.
Česneková majonéza. Původem z Francie a používá se jako omáčka nebo jako ochucovací prostředek.
Malá divoce rostoucí paprička. Zelené, žluté, červené nebo i oranžové barvy a velmi ostré chuti
Španělské dušené maso s bramborem.
Je masitý „zákusek“, malé kousky beefsteaku, řízku, žebírka (kotlety), drůbeže, které se podávají se zeleninou.
Drobná zelenohnědá semínka. Výhradně se používají v kuchyních amerických indiánů. Foto: Nakladatelství Slovart - Ingredience
Strom nebo keř rodu Acacia. Některé jeho poskytují arabskou gumu, která se používá jako potravinářská přísada, stabilizátor, zahušťovadlo nebo jako prostředek při výrobě nápojů, žvýkací gumy, cukrářských a mlékárenských výrobků.
Včelí med světlounké barvy a příjemné vůně. Patří mezi druhy medů, které krystalizují později. Včely jej získávají z květů akátů.
Bílý sýr s charakteristickou slanou chutí. Akawi se zpravidla uchovává v uzavřené plechovce v solném nálevu se vyznačuje velmi dlouhou trvanlivostí. Sýr akawi kromě mléka neobsahuje žádné alergeny (např. lepek) ani geneticky modifikované organizmy. Při výrobě se používá mikrobiální syřidlo. Akawi se vyrábí především ve státech jako je: Libanon, Sýrie a Kypr.
Ryba žijící v okolí Havajských ostrovů
Italský výraz se používá pro pojmenování surovin, hlavně těstovin či rýže, které jsou sice měkké, ale zároveň trochu nedovařené a uvnitř stále trošku tužší. Takzvaně "na skus".
Alaš je nasládlý alkoholický likér. Pochází z území starého Ruska, dnes ovšem Lotyšska. Alaš dostal název podle stejnojmenné vesnice blízko Rigy. Alaš má nasládlou až vyloženě sladkou chuť (až 35 % může tvořit cukr). Kromě základní chuti kmínu v něm můžeme najít také anýz, fenykl nebo koriandr. Obsah alkoholu v likéru je poměrně vysoký. Pohybuje se mezi 30 - 50 %. Konzistence je různá. Některý má konzistenci až krémovitou. Záleží na obsahu cukru. Pravý alaš by měl být čirý a bezbarvý.
Zastaralý druh destilačního přístroje s velkou měděnou nádobou cibulovitého tvaru. Tradičně se používal při dvojité destilaci koňaku nebo brandy.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena