Máte rádi naše žloutkové věnečky z odpalovaného těsta? Pak by vás mohl zaujmout jejich francouzský příbuzný – Paris-Brest. Vypadá jako velký klasický věneček z odpalovaného těsta, jen místo lehké šlehačky nebo žloutkového krému zakusíte lískooříškovou náplň. Pokud už máte věnečky v malíku, pak Paris-Brest může být další meta!
Paris-Brest je zákusek, který může na první pohled připomenout český věneček, ale rozdíl poznáme hend. Zatímco klasický věneček sází na vanilku, žloutkový krém anebo šlehačku, Paris-Brest se plní krémem s lískooříškovou pastou.
Jestli vás baví péct a máte slabost pro zákusky, které vypadají slavnostně a chutnají jako z prvotřídní cukrárny – je Paris-Brest výzva přesně pro vás!
-> Nezvyklá příprava, dokonalá chuť: Jak připravit odpalované těsto?
Základ Paris-Brestu je známý každému, kdo někdy pekl větrníky nebo věnečky. Odpalované těsto se připravuje se svařením vody, másla a mouky, do které se pak zašlehávají vejce. Hotové odpalované těsto je lesklé, hladké a drží tvar.
Na rozdíl od českých věnečků, které známe jako jednotlivé kousky do ruky, se Paris-Brest často peče jako jeden větší věnec o průměru kolem 20 až 25 cm.
To, co dělá Paris-Brest tím, čím je, není jen kruhový tvar, ale hlavně náplň. Krém je máslový, hutnější s lískooříškovým praliné – jemnou pastou z karamelizovaných lískových ořechů. Pokud ji nemáme, dá se nahradit oříškovou pomazánkou či ořechovým máslem.
Výsledek by neměl být přeslazený a mít příjemnou oříškovou hořkost.
-> Jako z cukrárny: Upečte si doma zákusky jako profíci
Těsto: 125 ml vody, 50 g másla, špetka soli, 75 g hladké mouky, 2–3 vejce
Krém: 100 g másla, 100 g praliné nebo oříškové pomazánky, 50 g moučkového cukru, případně lžíce smetany na zjemnění
Recepty, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena