Vybíráme gril na míru 1.díl

Vybíráme gril na míru 1.díl

Teplé počasí je jako dělané na grilování. Jak ale vybrat správný gril vhodný právě pro nás?

14947×

Úprava masa pomocí grilování je v podstatě stejně stará jako vynález ohně. Nerezové rošty samozřejmě měly své předchůdce v primitivních roštech ze syrového dřeva a také v dnes stále oblíbených dřevěných proutcích, na které se maso napichovalo.

Jak se rozhodnout pro správný gril?

Dnes není tak jednoduché přijít do obchodu a říci: "Dobrý den, prosil bych jeden gril." Prodavač na nás spustí něco o grilech elektrických, plynových, grilech na dřevěné uhlí, nebo dokonce o grilech vodních. Pro každého je vhodný jiný druh. Rozhodnutí se většinou podřizuje ceně grilu, jeho skladnosti, náročnosti obsluhy a údržby, bezpečnosti, počtu strávníků a také tomu, kde budeme většinou grilovat. Pro někoho je důležitý i estetický dojem. Pamatujme i na to, zda se nám u grilu nebudou hodit i odkládací stolky a integrované poličky, případně různé grilovací kleště a další náčiní. U větších grilů oceníme i jejich pojízdnost, snadné rozkládání a tak dále.

Přednosti a slabé stránky grilu na dřevěné uhlí

Nejběžnějším typem grilu je na českých zahradách gril na dřevěné uhlí.

Proč je gril na dřevěné uhlí tak oblíbený

  • nespornou výhodou je nízká cena, tento typ grilu seženeme již za 300 Kč
  • je mobilní, snadno jej přeneseme a uklidíme
  • litinové grily jsou poměrně stabilní a dobře vedou teplo
  • grilování na dřevěném uhlí má i nezaměnitelnou atmosféru

Má však i slabé stránky

  • nejlevnější plechové grily skýtají nebezpečí ve své nízké stabilitě
  • ne každý zvládne snadno rozžhavit uhlíky
  • v podstatě nelze regulovat teplotu ohřevu
  • tuk, který odkapává do dřeva, způsobuje uvolňování škodlivin - zabránit tomu můžeme takzvaným nepřímým grilováním pod poklopem, nebo vložením hliníkové misky, do které tuk odkapává
  • musíme se zásobit dřevěným uhlím, dřevem případně briketami

Přednosti a slabé stránky elektrického grilu

Bydlíte v panelovém domě, a přesto si chcete vychutnat grilované pochoutky? Řešením je elektrický gril.

Proč si vybrat elektrický gril

  • jeho cena je ještě stále poměrně rozumná, elektrické exempláře seženete již za 1000 Kč
  • grilovat můžeme prakticky kdekoliv i v bytě a na balkoně, z grilu neuniká kouř
  • pomocí termostatu si určíme, při jaké teplotě se má krmě grilovat
  • tento typ grilu se snadno udržuje a přemisťuje
  • na rozdíl od dřevěného uhlí je úprava na elektřině zdravější
  • stačí elektrický proud, není nutné dokupovat jiné palivo

Elektrický gril není dobrou volbou, pokud

  • dáváme přednost grilování v přírodě, není vždy jisté, že budeme v dosahu elektřiny
  • si chceme užívat také typickou vůni grilování

V tomto článku jsme si představili dva nejběžnější typy grilů. V příštím se těšte na plynový gril a také poměrně málo známý vodní gril.

Skvělé recepty na grilovací sezónu

Grilovaná vepřová žebírka s oblohou
(doba přípravy 45 min )

Grilovaná rajčata
(doba přípravy 30 min )

Grilovaná medová stehna
(doba přípravy 45 min )

Grilovaná krkovice s chutí kari
(doba přípravy 45 min )

Grilovaný hermelín
(doba přípravy 20 min )

Grilovaný losos
(doba přípravy 30 min )

Foto: Profimedia

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz