K oslavám Velikonoc neodmyslitelně patří typická česká jídla jako pučálka, nádivka, vařená vajíčka, pečené jehněčí nebo skopové maso, špenát, mazanec či jidášky.
S jarem přichází větší snůška vajec, která tvoří základ velikonočního mazance (pomazance, pomazaného pečiva) - u nás nejstaršího doloženého velikonočního pečiva. Mazanec se tak stává hodovým pokrmem, darem i rituálním prostředkem.
-> KVÍZ: Znáte chutě Velikonoc? Otestujte si své znalosti!
-> Bílá sobota: Kdy se pečou beránci, voní mazance a z ohně se vybírají uhlíky
Suroviny: 1 kg polohrubé mouky, 6 dkg droždí, 16 dkg cukru, 20 dkg másla, 4 žloutky, špetka soli, 3/8 l mléka, 10 dkg rozinek, mandle na ozdobu
Postup: Necháme vzejít kvásek, mezitím v míse utřeme máslo, cukr a žloutky, přidáme mouku se solí, přilijeme kvásek a mléko, vmícháme nasekané mandle s rozinkami. Těsto vypracujeme na pomoučeném vále a necháme kynout (nejméně dvě hodiny na teplém místě). Vykynutý mazanec ozdobíme mandlemi a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme cca 1 hodinu při 200 °C.
Suroviny: 1/2 kg polohrubé mouky, 50 g cukru, 2 žloutky, 70 g tuku, 20 g droždí, mléko, sůl a vejce na potření
Postup: Utřeme cukr s tukem a žloutky, přidáme špetku soli, mouku a vykynutý kvásek. Zaděláme tužší těsto, které necháme vykynout. Pak ho nakrájíme na kousky a vyválíme z něj tenké proužky. Stáčíme je do spirály, potřeme vejcem a pečeme. Ještě teplé jidáše pomažeme medem.
Pučálka je vyklíčený hrách zprudka opečený na másle, osolený a opepřený, ale také slazený nebo s rozinkami. Chcete-li pučálkou obohatit velikonoční jídelníček o stravu racionální a plnou vitamínů, tady je recept:
Hrách dáme do větší ploché nádoby a zalijeme ho vlažnou vodou dva prsty vysoko nad hrachem. Po dva dny ho necháme na teplejším místě. Přebytečnou vodu následovně slijeme, aby hrášky byly částečně ponořeny.
Třetí den vyraší klíčky. Na pánvi rozehřejeme lžičku másla a rychle opražíme. Solíme nebo sladíme.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Velikonoční nádivka s masem a špenátem
Autor:redakce