Rozhodli jste se vyzkoušet něco málo z tradičních velikonočních jídel? Jestli ano, tak se připravte na často neobvyklé kombinace a zdravé hodování.
Udělejte si čas a nehoňte se. Nic se nesmí uspěchat. Klidně si připravte své oblíbené pomocníky - šlehače, mixéry, horkovzdušné trouby, mlýnky… To vše je povoleno.
Co všechno se v článku dočtete?
Zaměstnejte děti. Budou vděčné, že jsou užitečné, i když vám určitě nebudou pomáhat podle vašich představ. Můžete je přeci zaměstnat i při úklidu. Vždyť Velikonoce jsou stejně jako Vánoce svátky celé rodiny.
Rozhodně řekněte ne chemikáliím, náhražkám a instantním výrobkům. Dejte si tu práci. Máte přeci dost času a mlsné jazýčky vaší rodiny to určitě ocení.
-> Co jsou staročeské boží milosti a kdy je péct?
Základ jakékoliv velikonoční kuchyně tvořily čerstvé bylinky. Naše babičky si s nimi nedělaly hlavu. Zašly za humna a natrhaly, co rostlo: Pampelišky, fialky, chudobky, bršlici, lístky mladých kopřiv. Co bylo k jídlu, to bylo ke zdraví.
Všechny bylinky a kytičky našly uplatnění v polévkách, omáčkách, v nádivkách i pečených masech.
-> Jidáše a jidášky: Upečte si na Velikonoce symbolickou pochoutku. Přináší ochranu!
Zdravé a poctivě připravené polévky nasytily a potěšily. To věděly už naše babičky. Většinou upřednostňovaly dobrou polévku před ostatními pokrmy.
Mnohdy byla polévka k snídani i k večeři. Nejvíc se však vařívala zelňačka a kyselica. Oblíbené však byly kopřivové či bylinkové polévky se smetanou.
Není to klasická nádivka. Příprava velikonoční nádivky má odnepaměti určitá pravidla a i ta se řídí krajovými zvyklostmi. Nádivka se pekla z telecího a spousty uzeného masa. Samozřejmě se v ní objevovaly čerstvé jarní bylinky všeho druhu.
Skoro vždy do velikonoční nádivky patřily sekané mladé kopřivy a základem byla slaná krupičná kaše. Většinou se peklo víc pekáčů než jen jeden. Studená nádivka se totiž pojídala celé svátky.
-> Jak připravit klasickou velikonoční nádivku, aby byla šťavnatá a plná chuti?
Velikonoce byly jedny z mála příležitostí k přípravě masitých pokrmů a babičky si ji nikdy nenechaly ujít ani tu jedinou. Je zajímavé, že se ve městech spotřebovalo víc masa než na vesnicích.
-> Jak dlouho se peče kuře a na kolik stupňů? Praktický průvodce pečením
Luštěniny bývaly nejprostším jídlem našich babiček. Hrách, fazole, cizrna byly nejdostupnější a nejlevnějšími potravinami. Luštěniny se připravovaly s bylinkami a zeleninou. Vynechání luštěnin však bylo ochuzení velikonočního jídelníčku.
Oblíbená byla pohanka, z níž se vařila pohanková kaše. Neměli bychom zapomenout ani na kroupy, kterými se zahušťovaly polévky nebo se používaly jako příloha.
Mouka nesměla v kuchyni chybět. Pekl se z ní přeci chléb. Boží dar. Skoro každá chalupa svou vlastní pec. Správně upečený chléb byl pýchou každé hospodyně. Bochník obvykle vážil 3-4 kilogramy.
-> Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo
Základem chlebového těsta byla "šrotová" mouka. Na jednu dávku pečení, což bylo zhruba šest bochníků, bylo údajně zapotřebí až 24 kilogramů mouky.
Mouka byla důležitá nejen k pečení domácího chleba. Sloužila spolu s bramborami jako základní součást nejrůznějších těst a mnoha už zapomenutých dobrot.
-> Brambory na sladko: Udělejte placky s tvarohem, nákyp s jablky nebo plněné knedlíky
Nezapomeneme na vajíčka, nebojte se. Bez nich by se Velikonoce neobešly. Jsou přeci jejich symbolem a také nezbytnou součástí velikonoční kuchyně.
Než začal na Boží hod Velikonoční oběd, rozkrojil hospodář jedno uvařené vejce a každému členovi hospodářství kousek, aby byli zdraví, a tak zahájil celý slavnostní oběd.
Naše babičky připravovaly vejce mnoha způsoby. Některé jsou již zapomenuty, ale nejjednodušší se zachovaly: klasická vajíčka na cibulce se slaninou a jarními bylinkami či kopřivami. I my však známe různá obložená vejce, zajímavé pěny a pomazánky, kde je vejce nedílnou součástí nebo i klasický český vajíčkový salát.
-> Klasika studené kuchyně: Vajíčková pomazánka vždycky zmizí nejrychleji
Na velikonočním stole nesměly chybět lívance, koblihy, vdolky, koláče a různě plněné buchty. Na každém stole musel kromě nádivky být velikonoční mazanec. Byl to přeci symbol slunce.
Recepty, které by vám na Velikonoce neměly ujít:
Slaná pohanková kaše s kuřecím masem
Pečená jehněčí kýta po židovsku
Prověřte si své velikonoční znalosti a přehled v našem kvízu!
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena