
Příprava domácích flíčků není vůbec složitá. Na recept postačí pár surovin a trocha úsilí. Fleky s uzeným či houbové flíčky pak chutnají dvojnásob!
Domácí fleky patří mezi ryze české těstoviny, které mají své místo v české kuchyni. Šunkafleky, kam se nejčastěji používají, totiž platí za nostalgické jídlo a stálici školních jídelen. Když si navíc fleky připravíme sami doma, dotáhneme domácí menu k naprosté dokonalosti.
Příprava fleků je překvapivě nenáročná – stačí vajíčka, mouka, trocha vody a špetka soli. Vzniklé těsto rozválíme na tenký plát, necháme krátce zaschnout a potom krájíme na proužky a následně na menší čtverečky.
Domácí fleky jsou pevnější na skus v porovnání s kupovanými. Když si fleky uděláme doma, můžeme si je navíc usušit do zásoby a mít je kdykoli po ruce.
-> Šunkofleky jako vzpomínka na dětství: Zkuste některý z 10 báječných receptů!
Na domácí fleky budeme potřebovat 350 g hrubé mouky, 2 ks vejce, 2 špetky soli a asi 1/2 dl vody.

Mouku prosejeme na vál.

V míse rozšleháme vejce s vodou a solí.

Do mouky na vále uděláme pomocí prstů důlek.

Do mouky vlijeme vaječnou směs a nejprve zapracujeme nožem.

Všechny suroviny rukama důkladně prohněteme, až nám vznikne hladké těsto.
Těsto na domácí těstoviny - fleky přikryjeme a necháme asi 15 minut odležet.

Těsto na fleky rozdělíme na tři díly. Z každého vyválíme tenký plát (2 mm silný). Pláty necháme na čisté utěrce oschnout (60 - 90 minut).


Plát těsta rozřízneme na hrubé pruhy, které poklademe na sebe.

Navrstvené pruhy ještě podélně nařežeme a poté napříč nakrájíme na malé čtverečky. Takto postupujeme s každým dalším rozváleným plátem těsta.


Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu a osolíme ji. Na každých 100 g těstovin počítáme 1 l vody. Vsypeme fleky a vaříme 5 - 7 minut.

Uvařené těstoviny - fleky scedíme a necháme okapat.

Uvařené fleky dále používáme, budou se hodit třeba k přípravě těchto receptů:
Recepty, které se mohou hodit:
Autor:Michy



Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena