Rakouská kuchyně 2.díl

Rakouská kuchyně 2.díl

Dnešní díl bude věnován typicky rakouským pokrmům. K nim bezesporu patří vídeňský řízek. Oblíbené jsou i tyrolské špekové knedlíky se zelím, různě připravované ryby a císařský trhanec.

11512×

Wiener Schnitzel

Wiener Schnitzel (vídeňský řízek) patří mezi nejznámější a nejtradičnější rakouské masové pokrmy. Jedná se o osmažený tenký telecí plátek v trojobalu, který bývá někdy podáván také s volským okem. Ve Vídni se Schnitzel servíruje na zvláštní talíř, neboť je tak velký, že se příloha k němu již nevejde - našinec může jen závidět.

Tafelspitz

Tafelspitz - hovězí špička vařená v zeleninovém vývaru podávaná s bramborem a zeleninou. Občas se k ní přidává výborně chutnající mírně štiplavý jablečný křen.

Tiroler Knaedl a Spaetzle

Tyrolské knedlíky - Tiroler Knaedl (Knädel) jsou vlastně knedlíky z uzeného masa, slaniny a vajec podávaných s kysaným zelím a brambory.

Spaetzle (Spätzle) jsou těstovinové halušky se sýrem nebo se zelím. Halušky jsou vždy podávány s velikou porcí cibulky dozlatova osmažené na husím sádle.

V Tyrolsku se pořádají velké gastronomická festivaly na počest těchto jídel. Knoedelfest se chlubí nejdelším stolem s knedlíky na světě (300m), kde bývá k snědku 22 000 knedlíků ve 23 chuťových variantách. Tradiční knedlíkový stůl je vyvrcholením St. Johannských salašnických slavností (září) a Speckfest, který můžeme navštívit třetí květnový víkend v hlavním městě autonomní oblasti Horní Adiže Bolzanu

Vídeňský guláš

Drobně pokrájenou cibuli (350g) osmažíme v hrnci dorůžova na sádle (80g). Odstavíme a vmícháme mletou papriku (1 lžíce), hned podlijeme trochou masového vývaru a vše přivedeme k varu. Přidáme hovězí maso (500g kližky) pokrájené na kostky, rajčatový protlak (2 lžíce) a ochutíme solí a pepřem. Vše zalijeme vývarem, aby maso bylo potopeno do poloviny a přikryté pokličkou dusíme na mírném ohni až do změknutí. Při dušení maso občas promícháme a podle potřeby přiléváme vývar. Jako přílohu podáváme houskový knedlík, ale i brambory nebo rýži.

Na dochucení guláše můžeme použít drcený kmín nebo majoránku. Také po změknutí masa jej můžeme vyndat, šťávu vydusit a pak zahustit hladkou moukou (1 lžíce) rozkvedlanou v masovém vývaru.

Pivo

Mezi nejoblíbenější nápoje Rakušanů (především mužů) patří pivo, které je ovšem oproti našim českým pivům velmi sladké. Nejznámější rakouská piva jsou Gösser, Zipfer a Schwechater, běžně se čepují v místních restauracích i barech.

Káva

Rakušané patří mezi vášnivé milovníky kávy, a tak Rakousko a především Vídeň je známá jako město kaváren a kavárniček. Když se posadíte do kavárny, můžete si vybrat například kávu mocca (černá překapávaná káva), brauner (mocca s mlékem), melange (výborná káva s našlehaným mlékem), kapucín (káva s našlehaným mlékem a čokoládou) nebo třeba einspäner (silná káva se šlehačkou u nás známá jako Vídeňská káva). Pokud máte rádi kávu s troškou alkoholu, můžete se nechat inspirovat a zvolit třeba masagran (ledová káva s maraskinem), fiakr (mocca s rumem), nebo velmi oblíbenou mocca gespritzt (mocca s koňakem). Ale samozřejmě si můžete vybrat kávu s příchutí vašeho oblíbeného alkoholu. Ke kávě se vždy zdarma podává sklenice vody či minerálky.

Z nealkoholických nápojů patří k nejoblíbenějším bylinná limonáda Almdudler nebo si můžete dát ovocný džus ovšem většinou zahraničních značek.

Rakouská kuchyně 1.díl

Foto: Pixmac.cz